home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Együttműködés a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel
(Tha)
2024.02.22.
LXXIX. évf. 8. szám
Együttműködés a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel

Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának meghívására munkajellegű megbeszélésen vett részt az intézetben László Edit, a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatója, Tóth Lívia, a hetilap főszerkesztője, Erdődi Edvina, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója és Varjú Márta, a napilap főszerkesztője és Máriás Endre, a Magyar Szó főszerkesztő-helyettese. Az egyeztetésen jelen volt Novák Ferenc, a digitális folyamatok koordinátora.  

A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdaság Autonóm Tartomány alapításában működő VMMI feladata és célkitűzése a vajdasági magyar nemzeti közösség tárgyi és szellemi kulturális örökségének gondozása, digitális mentése, internetes adatbázisok működtetése, a vajdasági magyar kultúra közösségteremtő és -építő szerepének erősítése, kulturális tartalmak szolgáltatása.

Az elmúlt időszakban az intézet hatékony együttműködést alakított ki a Hét Nap hetilap és a Magyar Szó napilap vezetőségével és munkatársaival, ami főként a digitalizálási folyamatban nyilvánul meg. A Magyar Nemzeti Tanács megbízásából és a kulturális stratégia nyomán a VMMI a digitális tartalomszolgáltatást ingyenesen végzi a Vajdasági Magyar Digitális Archívum (www.vamadia.rs) platformon keresztül. A találkozó célja az volt, hogy meghatározzák a további együttműködés célkitűzéseit.


Döme Szabolcs felvétele

A Hét Nap hetilap 1946-tól a 2022-es évvel bezárólag megtalálható digitalizált formában a VAMADIA felületén, a megbeszélés értelmében pedig hamarosan megtörténik a 2023-as év feltöltése is. Emellett digitalizált formában olvasható a Vajdasági Magyar Kalendárium húsz megjelent kötete is. A VMMI digitális műhelyében a Hét Nap kezdeményezésére mintegy 27 ezer fotót – zömében papír alapú fényképeket – digitalizáltak, amelyek az idén 78 éves hetilap elmúlt évtizedeiről tanúskodnak. Ahhoz, hogy ezek egy része bekerüljön a Vajdasági Magyar Digitális Archívum fotótárába, témakörök, időpont, esemény szerint kellene rendszerezni az anyagot, amelyet a szerkesztőség el is kezdett.  

A Magyar Szó napilap és mellékleteinek a digitalizálása 2014-ig készült el, a Mézeskalács és a Jó Pajtás viszont szinte naprakészen megtalálható ebben a formában is. Mivel a Magyar Szó az idén ünnepeli fennállásának 80. évfordulóját, a jeles jubileum alkalmából fontos lenne, hogy a digitalizálás folyamata a lehetőségekhez mérten felgyorsuljon. Erdődi Edvina igazgató elmondta, a jövőben még nagyobb jelentőséget kaphat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel folytatott együttműködés, ugyanis a Magyar Szó megújuló székházában sajtó- és nyomdamúzeum létrehozását tervezik.

Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója az újságíróknak elmondta, az együttműködés a Magyar Szóval és a Hét Nappal hosszú múltra tekint vissza. Az egyik legfontosabb közös céljuk, hogy az újságokban megjelent tartalmakat digitális formában is elérhetővé, közkinccsé tegyék az olvasók számára a Vajdasági Magyar Digitális Archívumban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..