home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Együtt zenélés
Talpai Lóránt
2022.02.27.
LXXVII. évf. 8. szám
Együtt zenélés

Vajdasági Népzenész Találkozó

Kishegyesen, a Kátai vendégházban zajlott le a hétvégén a kilencedik Vajdasági Népzenész Találkozó. A rendezvényre szerte Vajdaságból - Horgostól-Pancsováig - és Magyarországról is érkeztek zeneoktatók, népzenészek, énekesek és hagyományőrzők. A két napos találkozón Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Virágvölgyi Márta, Óbudai Népzenei Iskola tanárai a bonchidai zenészekről és népzenéről, Juhász Gyula, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és Vas Endre, a Hagyományok Háza Hálózat - Vajdaság munkatársai pedig a bácskai Duna-menti népzenei gyűjtésekről tartottak előadást. Csizmadia Anna, Felszállott a Páva című vetélkedő kategória győztese és Csizmadia János, bácskertesi hagyományőrző a kupuszini szokásokat és népdalkincseket mutatták be. Az előadások mellett a népzenei összejövetel, főként az esti órákban a kötetlen, közös együttmuzsikálásról és szórakozásról szólt. Ezeken az esteken térségünk szinte minden aktív népzenei együttesének tagjai találkozhattak.

Juhász Gábor, a Juhászok Civil Szervezet elnöke és a rendezvény főszervezője lapunknak elmondta, hogy a népzenész találkozó, egykor - kilenc esztendővel ezelőtt - egy teljesen alulról építkező folyamatként indult, amelynek elsődleges célja az volt, hogy a népzenészek találkozhassanak egymással és kötetlenül zenélhessenek, illetve gyakorolhassanak. A közös muzsikálás és barátkozás mellett azonban mindig fontos szempont volt az is, hogy a találkozót olyan ismeretterjesztő előadások kísérjék, amelyek hasznosak minden érdeklődő számára. Mindez kifejezetten érdekes a fiatalok zenészek számára is, akik egyre nagyobb létszámban jelennek meg évről-évre a népzenész találkozón.

Fényképezte: Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..