home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Együtt ünnepelünk a látogatókkal
2023.07.13.
LXXVIII. évf. 28. szám
Együtt ünnepelünk a látogatókkal

Augusztus 26-án, 27-én és 28-án nyílt napokat tartunk a zentai Régi Mesterségek Házában, hogy megismertessük a fiatalokat a régi mesterségekkel és azok tárgyi eszközeivel. Ekkor lesz kerek huszonöt éve, hogy megnyitottuk a gyűjteményt a látogatók előtt — írja Pecze Tamás a lapunknak eljuttatott beharangozójában.

A látogatók már az első naptól kezdve beírták a „nagy könyvbe” a nevüket és azt, hogy honnan érkeztek. Augusztus 28-án telnek be az utolsó lapok, és a könyvet is ki fogjuk állítani a gyűjteményben. A grafikonokon jól látható a látogatók számának változása. De nemcsak azért állítjuk ki, hanem azért is, mert a könyv maga is régiség, a II. világháború előtt gyártották. Augusztus 29-én új könyvet állítunk a vendégek szolgálatába.
Tavaly is sikerrel zárultak a pályázataink, nyílt napokat tartottunk, és megkezdtük az okosmúzeum-projektumunkat, amelynek köszönhetően a hozzánk érkezők okostelefonjukat használva meghallgathatják majd a legérdekesebb tárgyak történeteit. Tavaly első lépésként sikeresen beszereztünk és telepítettünk egy tíz egységből álló Mesh wifihálózatot, melynek köszönhetően a tárlat teljes területéről lehetséges csatlakozni a belső hálózatunkra. Ezenfelül négy darab fülhallgatót is beszereztünk, és elkészítettük a telefonról elérhető felhasználói felületet. Az idén utolsó lépésként még több fülhallgató készülékre és megfelelő számítógépre pályáztunk, hogy minden előfeltétel meglegyen a projektum technikai megvalósításhoz. A hangfelvételeket magyar és szerb nyelven lehet majd hallgatni, a jövőben pedig szeretnénk, ha több nyelven is élvezhetőek lennének.
A tárlatvezetés során a kerten is át kell haladniuk a vendégeinknek, ahol nemcsak régi tárgyak, de szép virágoskert is gyönyörködteti a szemeket, melyet már hét éve folyamatosan rendezünk és bővítünk.
Célközönségünk mindenki, akit érdekelnek a régi tárgyak, mesterségek és a múltunk. Igyekszünk az idén is minél több iskoláskorú fiatalt megszólítani a rendezvényünkkel, ezért szeptemberben is külön fogadjuk a diákokat.

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatja.

Ki ő? Szerintünk sokan felismerik

Kik ők? Ezt már valószínűleg kevesebben találják ki, pedig híres emberek voltak

A hőléggép, melyet a gőzgép legyőzött. A rendezvényen beüzemeljük!

A dohányvágó, melyet még senkinek sem mutattunk meg

A rózsafüzérek királynéja (egyik lábával a török félholdon, a másikkal a kígyón áll)

A 2300 éves pohár. Ő is sokat tud mesélni, hiszen a gazdája is megtalálható a gyűjteményben

Egy moholi szélmalom története

Kommentár nélkül

Kíváncsi, hogyan működtek a zentai zsidó imaszobák?

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..