home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Együtt tisztelegtek a törökbecseiek
Zséli Ágnes
2020.03.19.
LXXV. évf. 12. szám
Együtt tisztelegtek a törökbecseiek

„Vannak napok, melyek nem szállnak el, de az idők végéig megmaradnak.” Ezzel az üzenettel emlékeztek meg Törökbecsén az 1848—49-es magyar szabadságharcra és forradalomra.

A bánáti település magyar közössége a katolikus temetőben levő Hungária-szobornál tisztelgett, melyet 1904-ben állítottak az elesett magyar katonák emlékére. A magyar himnusszal kezdődő megemlékezést a helyi Teleház szavalócsoportja, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület énekcsoportja, valamint az Aracs 95 Polgárok Társulásának tagjai tették felemelőbbé.

A Hungária-szobor mindenkor, de különösképp a forradalom emléknapján üzenettel fogadja a magyarságot.


A szerző felvételei

Link Mayer Krisztina, az Aracs 95 Polgárok Társulásának alelnöke fontosnak tartja, hogy a magyar közösség jelenleg is ugyanolyan együttműködést tanúsítson, mint amilyen összetartást a márciusi ifjak is bizonyítottak 172 évvel ezelőtt. 

Báló Tibor, a VMSZ törökbecsei helyi szervezetének elnöke kiemelte, hogy a törökbecseiek lelkében az emlékmű egy csillag, melyre minden alkalommal felnéznek. A csodálatos szobor emlékeztető a törökbecseieknek az összefogásra, arra, hogy ilyenkor félre kell tenni mindenféle kirekesztést, és együtt kell ünnepelni, emlékezni.

— A Hungária-szobor a Délvidék egyik legszebb ékessége — emelte ki Ilia László, a VMSZ törökbecsei községi szervezetének elnöke. — Több mint húsz éve minden március 15-én itt emlékezünk. Mint látszik is, ez egy egész jó állapotban levő emlékmű, mely tíz évvel ezelőtt restauráláson és konzerváláson esett át. Reméljük, hogy még sokáig megmarad az utókornak.

A szobornál a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Egység Párt, a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület, a Rákóczi Szövetség helyi ifjúsági szervezete, a Történelmi Vitézi Rend, a Magyar Turán Szövetség, illetve az Aracs 95 Polgárok Társulásának a képviselői koszorúztak. Emellett a jelenlevők a törökbecsei temetőben levő Rohonczy család sírboltjánál is elhelyezték a kegyelet virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..