home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Együtt az egészségért
Vidaković Dajana
2022.12.02.
LXXVII. évf. 48. szám
Együtt az egészségért

Az idén eddig 152 HIV-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, összesen 3200 HIV-fertőzött ember él az országban — közölték az AIDS elleni világnap alkalmából megtartott sajtótájékoztatón, melyet dr. Nebojša Bohucki, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Betegségmegelőzési Központjának járványügyi szakorvosa, Boris Kovačić, a Stav+ Egyesület elnöke és Vladimir Antić, a HIV-vel és AIDS-szel élők védelmével foglalkozó szervezetek szerbiai szövetségének ügyvezető igazgatója tartott.

December 3-án, szombaton, 9 és 13 óra között ingyen lehet HIV-tesztet végeztetni a Stav+ Egyesület szervezésében. Az érdeklődőket a szabadkai Kisstadionba várják majd, ahol tanácsokat kaphatnak. A kivizsgáláshoz az ujjbegyből vesznek vérmintát, az eredmény pedig 10-15 perc után lesz kész.

— 2022 januárja és november 27-e között 152 HIV-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, pillanatnyilag 3200 ember szenved ebben a betegségben. A legfiatalabb beteg huszonkét, a legidősebb pedig hetvenéves. A világon körülbelül 20 millió nő és 18 millió férfi fertőzött van — tudtuk meg dr. Nebojša Bohuckitól, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Betegségmegelőzési Központjának járványügyi szakorvosától. — Minden hétköznap a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben 8 és 12 óra között ingyen és anonim tesztelést végeznek, immáron húsz éve. Miután valaki pozitív, azonnali kezelést és segítséget kap. A tesztelés az egyetlen mód, hogy véget vessünk ennek a világjárványnak — tette hozzá a szakember.

December 5-én, hétfőn a Stav+ ajtaja ismét nyitva áll azok előtt, akiknek bármilyen kérdésük van. Értesülhetnek majd a HIV-megelőzés új irányzatairól, az antiretrovirális kezelés felírásáról és alkalmazásáról, a PrEP és PeP-ről.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..