home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Együtt a mellrák elleni küzdelemben
2022.10.31.
LXXVII. évf. 43. szám
Együtt a mellrák elleni küzdelemben

Az emlőrák elleni küzdelem hónapja alkalmából a Tartományi Képviselőházban a Női Parlamenti Hálózat szervezésében Együtt a mellrák elleni küzdelemben címmel konferenciát tartottak. Az esemény a kockázati tényezők áttekintésére, a megelőzés fontosságának hangsúlyozására szolgált, valamint szóba kerültek az egészségügyi ellátás javításának, illetve az  egészségügyi rendszer fejlesztésének a lehetőségei. Az összejövetelen mintegy 35 helyi önkormányzat, valamint az egészségügyi, illetve a tartományi intézmények képviselői is részt vettek.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, a jelenlévőkhöz intézett beszédében kiemelte a Női Parlamenti Hálózat munkáját, amely általános társadalmi érdeklődésre számot tartó témákra fókuszál, és hozzátette, rendkívül büszke évtizedes tevékenységükre.

–Úgy gondolom, sokat tettünk azért, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, de ez sosem elég. Erről a helyről egyértelmű üzenetet kell küldenünk, hogy rendszeres ellenőrzésre és megelőzésre van szükség – mondta Pásztor István, majd hozzátette, ezért minden évben a költségvetés elfogadásakor külön tételt határoznak meg a mellrák korai felismerését célzó programokra. Hangsúlyozta, kiemelten fontos a kórházak, rendelők további felszerelése minden szükséges eszközzel, de még ennél is fontosabb a szakkáderek megőrzése, illetve a számának növelése.

Stojanka Lekić, a Vajdasági Képviselőház Női Parlamenti Hálózatának koordinátora elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus miatti két év szünet után ismét megtartható a mellrák elleni küzdelem hónapja oly módon, hogy az összes érintett intézmény képviselője nagy számban jelenhessen meg.

Az emlőrák a harmadik leggyakoribb oka az idő előtti elhalálozásnak a nők körében a 45-64 éves korosztálynál. A szakemberek szerint a korai felismerés kulcsszereppel bír a gyógyítás tekintetében, a politikum szerepe pedig az, hogy napirendre tűzze az ilyen témákat.

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..