Együtt a közös célért
Tóth Tibor
2020.09.23.
LXXV. évf. 38. szám
Együtt a közös célért

Az élet különböző területein már sokszor bebizonyosodott, hogy összefogással sok minden megvalósítható, szinte olyan dolgok is, amelyek hallatán elsőre sokan csak legyintenének. Az oromi fiatalok is legyinthettek volna, amikor meglátták a korábbi szövetkezet udvarát, melyben áldatlan állapotok uralkodtak: a gaz szinte az égig ért, a fáktól és a bokáig érő aljzattól meg sem lehetett közelíteni az épületet. A több mint húszfős társaság gondolt egyet, és időt, energiát nem sajnálva, önkéntes munkával nekilátott a terület kitakarításának, melyet az épület lakhatóvá tétele követ. Ottjártunkkor is dolgoztak a tervezett új ifjúsági klub színhelyén, mely — emlékeztetve a korábbi állapotokra — a VadOn nevet kapja.

— Márciusban, egy barátainkkal való rostélyozás közben merült fel az ötlet, hogy a falu központjában egy helyet kellene kialakítanunk, ahol a fiatalok bármikor találkozhatnak, beszélgethetnek, barátkozhatnak. Választásunk a központban levő egykori szövetkezet épületére és udvarára esett, mely akkor nagyon elhagyatott állapotban volt, leginkább egy dzsungelre hasonlított. Kezdetben ötfős társasággal vágtunk neki a munkának, idővel azonban létszámunk több mint húsz főre duzzadt. Mára egy alaposan megtisztított, 700 négyzetméteres területről beszélhetünk, ahol játszótér, nyári színpad, kültéri pult, rostélyozó-sütögető hely található, de botanikus kertet is tervezünk az udvarba, és egy kisebb parkoló is az elképzelések között szerepel. Jelenleg az infrastruktúrát rendezzük, új vízhálózatot fektetünk le, felújítjuk a mosdókat és a villanyáram-hálózatot. A szövetkezet épületének mintegy felével tudunk gazdálkodni, így 100 négyzetméter beltéri helyiség áll rendelkezésünkre. Az épület viszonylag jó állapotban van, a tetőt egy kicsit rendbe kell hozni, valamint be kell meszelni a helyiségeket. A fiatalok mellett saját erővel és munkagépekkel idősebbek is segítettek a munkában. Nagyon sok támogatást kaptunk Orom Helyi Közösségétől, hiszen rendelkezésünkre bocsátotta a betonozáshoz szükséges alapanyagokat, illetve a vízhálózat teljes csőhálózatának beszerzését is támogatta. Ezenkívül más szervezetektől és magánszemélyektől is kaptunk segítséget, amit köszönünk szépen — mondta Pletikoszity Árpád koordinátor.

A fiatalokhoz bárki csatlakozhat, hiszen munkaerőt és bármilyen anyagi támogatást is szívesen fogadnak. Az érdeklődők a Facebook közösségi oldalon VadOn néven találják meg a csoportot.

Látogatásunk alkalmával Árpád mellett még hárman: Bilicki Dániel, Cseszkó Márk és Joó Martin dolgoztak a területen.

— A munkát a terület gaztól való megtisztításával kezdtük. Mintegy harminc bodzafát szedtünk ki, amihez kézi és gépi erő is kellett. Az épületben a mosdók kialakítása a legnagyobb munka, a többi helyiség meszelésre és kisebb felújításra szorul. Az épület mellett húzódó régi járdát felszedtük, majd újrabetonoztuk. Vannak még hiányzó részek, de azok aszfaltozása a vízhálózat bekötése után esedékes — mondta Dániel.

Márk két hónapja tudta meg, hogy mi készül a falu központjában. Egy pillanatig sem hezitált, azonnal csatlakozott a tenni akaró, cselekvő csapathoz.

— Örömmel jöttem, és azóta is kijárok segíteni. Gyakran több mint húszan dolgoztunk. Kiváló a társaság, kitűnő a hangulat, így sokkal könnyebb a munka is — mondta Márk.

Joó Martin egyéb kötelezettségei miatt eddig két alkalommal tartott a csoporttal.

— Az ötlet kiváló, a megvalósítás jól halad, úgyhogy minden a legnagyobb rendben van. Amikor ráérek, én is kijövök, és segítek, amiben tudok. Leginkább az ásásból vettem ki a részem, ma pedig a pótkocsiról pakoltuk le a homokot. A fiatalok részéről igény mutatkozott egy közösségi tér létrehozására. Oromon nem sok szórakozási lehetőség áll rendelkezésünkre. Főleg egymáshoz járunk át, vagy másik települések szórakozóhelyén töltjük szabadidőnket — emelte ki Martin, aki a helyi Sampion labdarúgócsapatnak is oszlopos tagja.

A fiúkat hagytuk dolgozni, mi pedig Árpáddal elindultunk, hogy szétnézzünk az épületben. Az egyik helyiségben egy használt ülőgarnitúra található, melyet egy oromi nagymama bocsátott a fiatalok rendelkezésére. A következő terem egy igazgatói szobára hasonlít, ahol fontos megbeszélések folyhattak egykoron. A honvédelmi raktár létéről masszív ajtó tanúskodik, mellette pedig a férfi- és a női mosdó található. A konyha és a raktár megtekintése után a nagyterembe érünk, mely közösségi térként működik majd.

— A terembe pingpongasztalt, vetítőt, dartsot, foteleket, babzsákokat helyeznénk. Harminc ember kényelmesen elfér a klubhelyiségben, vetítéseket, előadásokat szerveznénk itt. A tél beállta előtt néhány helyiséget szeretnénk bemeszelni, az áramot behúzni és a mosdókat befejezni. A létesítményt 2021 nyarán adnánk át rendeltetésének. Akkor még nem fog a végső pompájában ragyogni, mivel annyi helyünk van, hogy bármikor lehet hozzáépíteni. Az ifjúsági klubot hamarosan bejegyeztetjük, és különféle pályázatokon vennénk részt. A fény- és hangtechnikát pályázati pénzekből szereznénk be. Több eseménynek adnánk otthont. Bízom benne, hogy lesz olyan rendezvényünk, amely hagyománnyá válik — mondta Árpád.

A jövő nyáron tartandó megnyitóünnepség alkalmával a VadOn területén egy táblát is felállítanak majd, melyen az összes támogató nevét feltüntetik.

Az oromi fiatalok és a szerző fotói a korábbi, illetve a jelenlegi állapotokat mutatják be.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..