home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Együtt a Délvidéken
Zséli Ágnes
2018.05.02.
LXXIII. évf. 17. szám
Együtt a Délvidéken

Április közepén mintegy száz magyarországi, erdélyi, felvidéki, horvátországi és délvidéki középiskolás vett részt a Rákóczi Szövetség által szervezett háromnapos, Délvidéki utazás elnevezésű programban.

A rendezvény célja a délvidéki városok, várak, magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyek felkeresése, megismerése volt.

A hetedik alkalommal sorra kerülő kirándulás részvevői az idén Törökbecsére látogattak, ahol a fiatalok a nap végén az élményekről, a látványosságokról beszélgettek. A Rákóczi Szövetség helyi szervezetének ifjai emellett műsorral, zenés esttel is kedveskedtek a vendégeknek, akik közül sokan első alkalommal jártak a bánsági településen.

Az erdélyi Máramarosszigetről érkező Szeibert Xavér örömmel mesélt a délvidéki látogatásról:

— Még sohasem jutottam el erre a tájra, és mondhatom, nagyon tetszik, hiszen több településre is ellátogattunk. Számomra az óbecsei Than Emlékház nyújtott felejthetetlen élményt, az ott látottakról odahaza a kortársaimnak is mesélek.

A középiskolásokat tizennyolc tanár kísérte el. Kovačevič Zsuzsanna, az eszéki székhelyű Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központból érkezett:

— Gyönyörű a törökbecsei Tisza-part és az óbecsei zsilip is. Örülök, hogy eljöttem, hiszen az ilyen jellegű kirándulások célja a társalgás, a magyarlakta vidékek megismerése, az anyaországi, valamint a határon túli magyar diákok kapcsolatteremtése.

Pesek Szilárd, a máramarosszigeti Leőwey Klára Elméleti Líceum tanára úgyszintén értékesnek találta a délvidéki utazást:

— Olyan kapcsolatokat sikerült kiépítenünk, amelyek a barátságon túl érzéseket is táplálnak bennünk. Megerősítik azt, hogy érdemes harcolni, érdemes a gyermekeket arra nevelni, hogy büszkék legyenek a magyarságukra. Nálunk a románság az, ami erős hatással van ránk, a vegyes házasságok miatt egyre nagyobb a veszélye a beolvadásunknak. Ez volt az első meghívás a Délvidékre, és azonnal ki is használtuk. Fontosnak tartottam, hogy eljöjjünk. Először járunk itt, viszont a gyerekek is, és mi is azt látjuk, hogy az itteni magyarok a sorstársaink, hiszen megküzdenek azért, hogy megőrizzék a nemzeti hovatartozásukat. Felemelő tapasztalat, hogy itt is meg lehet maradni magyarnak, sőt, büszke magyarnak. Ezzel a gondolattal térünk haza.

— Fontosnak tartjuk, hogy a Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek diákjai megismerjék egymást, és egy jó hangulatú hétvégét töltsenek el közösen — emelte ki Báló Tibor, a Rákóczi Szövetség törökbecsei szervezetének elnöke, délvidéki koordinátor. — A kirándulás programja érintette Szabadkát, Óbecsét, Törökbecsét, Nándorfehérvárt, Péterváradot, Csúrogot, Elemért és a délvidéki magyarság jelképét, az aracsi pusztatemplomot. A helyi rákóczis ifjak tiszta szívvel várták és fogadták a vendégeket, hiszen Törökbecsén a Rákóczi Szövetség helyi szervezete fogalommá vált, munkája, aktivitása évről évre egyre több fiatalt ölel fel.

— A Rákóczi Szövetség egyik kiemelkedő programja a középiskolásoknak szóló Délvidéki Utazás — emelte ki Csenger Orsolya, a szövetség rendezvényszervezője. — Az idén hetedik alkalommal rendeztük meg. Az elsődleges célja, hogy a Kárpát-medence területén élő középiskolások megismerjék a határon túli területek, jelen esetben a Délvidék magyar kulturális, történelmi helyeit. Mindemellett az is a terveink közé tartozik, hogy a diákok egymás között kapcsolatokat építsenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kirándulás után intenzív kommunikáció indul meg közöttük, mely nemcsak hetekig, hanem akár évekig is kitarthat. A középiskolások nagyon várják az ilyen programunkat, hiszen találkozhatnak a több száz vagy ezer kilométerre élő kortársaikkal. Azt is fontosnak tartjuk, hogy mind a határon túli magyarokban, mind az anyaországiakban tudatosuljon: noha több határ választ el bennünket egymástól, mégis van egy nagyon fontos dolog, mely közös bennünk, ez pedig az anyanyelvünk, a magyar kultúránk. Ez a közösségérzet tud erőt adni a hétköznapokban — hallottuk Csenger Orsolyától, aki azt is hozzátette, hogy az idén a Rákóczi Szövetség Délvidéki Utazás programjának 105 részvevője volt.


A budapesti Rákóczi Szövetség felvételei 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..