home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egyszeri támogatás a nyugdíjasoknak
2023.09.08.
LXXVIII. évf. 36. szám
Egyszeri támogatás a nyugdíjasoknak

Szerbia képviselőháza nemrégiben fogadta el azt a költségvetés módosítást, amelynek köszönhetően a nyugdíjak októbertől 5,5 százalékkal növekednek. Aleksandar Vučić sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezen felül november 25-e és december 5-e között minden szerbiai nyugdíjas 20 ezer dináros egyszeri támogatást kap az országtól.

Az államfő elmondta azt is, hogy csaknem egymillió gyereket jelentett be 620 ezer anya és gyermekét egyedül nevelő apa 10 ezer dinárra, a nyugdíjas kártyát pedig 805 ezer nyugdíjas igényelte.

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap már megkezdte az új generációs nyugdíjas kártyák kiosztását, amelyek október elsejétől számos kedvezményt biztosítanak a felhasználóknak. Többek között 400 vállalat illetve kiskereskedelmi üzletlánc kötött eddig szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alappal, köztük 180 gyógyszertár is, ahol akár 30 százalékos kedvezményben is részesülhetnek majd a nyugdíjasok.   

A kártyák igénylése március 15-én indult, és továbbra is tart. A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szeptember 11-étől, hétfőtől, 18 óráig meghosszabbítja valamennyi fiókintézetében a nyitvatartási időt, hogy meggyorsítsák a nyugdíjasok számára a kártyák felvételét.

 

Alaptermékek árának csökkentése

Szeptember 15-étől, szerdától legalább húsz terméknek csökken az ára a szerbiai boltokban, amelyek között alaptermékek is találhatóak. Az akció december 31-éig tart – emelte ki a sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić. A boltokban a „Bolja cena", vagyis Jobb ár felirat hirdeti majd a kedvezőbb árú termékeket.

Néhány termék új ára a következő lesz: 1 kilogramm krumpli: 60 dinár, 10 dekagramm kávé: 89 dinár, 1 liter joghurt: 134 dinár, 1 kilogramm párizsi felvágott: 259 dinár, 2 liter almaszörp: 80 dinár, 10 dekagramm ételízesítő: 50 dinár, babasampon: 70 dinár, 1 liter tartós tej: 95 dinár, 1 liter mosogatószer: 70 dinár, spagettitészta: 50 dinár.

Tomislav Momirović bel- és külkereskedelmi miniszter Instagram profilján tette közzé az érintett élelmiszerek és egyéb termékek teljes listáját, valamint megköszönte annak a 10 kereskedelmi láncnak – közöttük van például a Merkator S, DTL, LIDL Srbija, UniverExport, DIS, Metro, Gomex – amelyek részt vesznek az akcióban.  

A következő termékekre vonatkozik az árcsökkentés: tej, joghurt, fehér sajt szelet, alma, burgonya, tészta, csirkehús, szalámi, alkoholmentes italok, kávé, babatáp, babasampon, baba habfürdő, pelenka, sampon felnőtteknek, habfürdő felnőtteknek, toalettpapír, intimbetét, mosogatószer, mosószer.

 

A benzin és a gázolaj egy hétre vonatkozó új ára

Szeptember 8-ától 3 dinárral drágult a gázolaj Szerbiában, a benzin ára azonban nem változott. A gázolaj 207, míg a benzin 189 dinárba kerül. Az új árak jövő péntekig lesznek érvényesek.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV, 021.rs hírportál

Fotó: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..