home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy…
Kovács Laura
2023.08.16.
LXXVIII. évf. 33. szám
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy…

Augusztus elején tartották meg a Népmesetábort Adorjánon, a régi focipályán, csaknem harminc résztvevővel. Az esemény szervezője a helyi Szőke Tisza Művelődési Egyesület és az Adorjáni Ifjúsági Szervezet volt.

Bicskei Ibolya, a Szőke Tisza Művelődési Egyesület elnökségi tagja elmondta, ebben a formában második alkalommal rendezték meg a tábort.

— A tavalyi évben találtuk ki, hogy összevonjuk több rendezvényünket. A Parasztjátékok Apróknak, valamint a Családi Napok elnevezésű eseményünket már több alkalommal megtartottuk, most a Népmesetáborral egybefűzve ötnaposra bővítettük ki.

A tábor célja a közösségépítés, a népmesék megismerése, illetve hogy a gyermekek később el tudják mondani a meséket a saját szavaikkal, át tudják őket adni úgy, ahogy régen az idősek meséltek nekik. Minden meséhez kapcsolódik egy közmondás, melyet szintén megtanultak a résztvevők.


— Úgy kezdődik minden egyes napunk, hogy elmondjuk a mesét, egyiket részletesebben, másikat kevésbé részletesen, de mindig megbeszéljük, hogy miről szólt, mi a mondanivalója, és azután a történettel kapcsolatban kérdéseket teszünk fel, és ehhez kapcsoljuk a közmondást. Utána a kézművestevékenységek következnek. Az első napon volt a Parasztjátékok Apróknak, melynek keretében régi, hagyományos eszközökkel, terményekkel szerveztünk játékokat. Tíz állomás volt, és a gyerekeknek mindegyiken végig kellett menniük, és pontokat gyűjthettek. A végén összeszámoltuk a pontokat, és korosztály szerint jutalmul egy-egy könyvet kaptak ajándékba — mesélte Ibolya.

A következő napon az íjászatot is kipróbálhatták a gyerekek, emellett kézművesfoglalkozásokon is részt vehettek. Készíthettek karkötőt, elsajátíthatták a makramé csomózást, melyből faliképdísz készült, a kisebbek pedig befőttesüvegen próbálhatták ki a csomózást, valamint köveket is festettek. Ezután Ózsvár Péter tanította agyagozni a táborozókat, majd csapatokba rendeződve kutattak kincsek után.

A családi napon háromtagú csapatok vesznek részt. A különféle állomásokon feladatok várták a családokat. Volt olyan feladat, amely a felnőtteknek szólt, és akadt, amelyet a gyerekeknek kellett elvégezniük. A szerencsés nyertesek társasjátékot kaptak jutalmul. A nap szabad ég alatti, családi mozizással zárult.

Fejős Regina kérésemre elárulta, melyik nap volt a kedvence.
— Nekem legjobban a krumplikeresés tetszett. Száraz szénába dugtak el két krumplit. A nap végén kaptunk mesekönyvet vagy feladatos könyvet. Volt még zsákban ugrálás, krumplihordozás, talicskázás, kukoricamorzsolás.

Pilisi Evelin lelkesen mesélte, hogy mindennap különféle programokkal várják őket, és ezért nagyon jól érzi magát a táborban.
— Az első napon a régi falusi szokásokkal ismerkedtünk, pontokat lehetett vele nyerni, és mindig vannak helyezések. Ekkor nagyon szép könyveket is kaptunk. Volt íjászkodás, és lehetett még kavicsot festeni, karkötőt készíteni. Nekem a legelső nap volt a kedvencem.

Magyarkanizsa Önkormányzatának köszönhetően a gyermekek ingyenesen vehettek részt a táborban.

Fényképezte: Kovács Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..