home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyszer volt, hol nem volt...
Martinek Imre
2010.08.25.
LXV. évf. 34. szám
Egyszer volt, hol nem volt...

Alkotói csoportképNoha a cím meseindítást idéz, ezúttal is a valóságból merítettünk: a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola leendő hetedikeseinek legutóbbi (májusi!) műhelymunkájából. Az erről szóló beszámolónk megírását addig-addig halogattuk, mígnem pergő homokszemekként i...

Alkotói csoportkép

Noha a cím meseindítást idéz, ezúttal is a valóságból merítettünk: a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola leendő hetedikeseinek legutóbbi (májusi!) műhelymunkájából. Az erről szóló beszámolónk megírását addig-addig halogattuk, mígnem pergő homokszemekként immár a nyári vakáció napjai is kifutottak ujjaink közül. Hátramaradtak viszont a fényképek, a tervezést, a fúrás-faragást, meg - a kincstári, azaz a szertári szög és kalapács híján - a ragasztózást, festést, illetve a ,,termék' lakkozását dokumentálók.
Faluprojektum épült - régi szokás szerint! - organikus anyagok (használaton kívüli konyhabútor-elemek, rostélypálcikák, szalmaszálak, elszenesedett fejű gyufaszálak...), illetve PVC alapú közszükségleti cikkek újrafelhasználásával. Ráadásul a termékpalettát szélgenerátorral is kibővítették az ifjú alkotók. S nem csupán egy magán barkácsműhelyt, hanem a melencei határban fellelhető szélmalom fényképét is segítségül hívták múzsaként. Egyikét annak a kilenc vajdasági malomipari műremeknek, amely a XX. század elején bejegyzett kétszáz-egynéhányból napjainkra fizikai valójában is megmaradt. A torontálvásárhelyi határ szeleinek hajdani befogója sajnos nem élte túl a hetvenes évek nagytakarítását.
A platformokat egy kanyargó patakocska is összekötötte, amihez a hidat egy azóta középiskolás srác, a lakóházikók egyharmadát pedig az iskola leendő hatodikosainak ugyancsak lelkes csapata készítette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..