home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egyszer mindenkinek ki kell mondania: Isten veled!
FODOR Gábor
2015.06.10.
LXX. évf. 23. szám
Egyszer mindenkinek ki kell mondania: Isten veled!

Amikor búcsút veszünk ettől a világtól, akkor bízzuk magunkat a mennyei Atyára — kérte a pápa nemrégiben a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Jézus, amikor az Atyához ment, hogy elküldje nekünk a Szentlelket, búcsút vett a tanítványaitól. Ők akkor szomorúak voltak, mert tudták, hogy a Mester elhagyja őket. Szent Pál is elbúcsúzott az övéitől, mielőtt Jeruzsálembe ment, és együtt sírt az idős emberekkel, akik Efezusból érkeztek, hogy elköszönjenek tőle. Ferenc pápa erről beszélt a Szent Márta-házban, amikor a napi olvasmányokra építette a homíliáját. A pápa arról elmélkedett, hogy mit jelent a keresztények számára az e világi búcsúzásunk pillanata.

Jézus elbúcsúzott, ahogyan Pál is elbúcsúzott az övéitől. Az ő példájuk segíthet nekünk, hogy elgondolkodjunk a saját búcsúzásainkról is. Merthogy mindnyájunk számára eljön a búcsúzás pillanata. Illetve csak a szerencsésebbek számára, nem mindenki tudhatja ugyanis, hogy közeledik a távozás perce, nem tud mindenki felkészülni a halálára, vagy netalán megbánni a bűneit. Az ember életében sok búcsú van, vannak kis és nagy búcsúzások, melyek olykor nagy szenvedéssel, könnyhullatással járnak, de ezek emberi dolgok.

A pápa arra kérte a jelenlévőket, hogy gondoljanak a szegény, üldözött muzulmán kisebbségre, mely az agresszív többség miatt kénytelen távozni az otthonából, és földönfutóvá lesz idegen országokban. Az emberek elhagyják földjüket, hogy elmeneküljenek az üldözés elől, és nem tudják, mi fog történni velük. Hónapokon át hajókon utaznak, hegyeken kelnek át gyalog, leginkább apró gyermekeiket is magukkal viszik. Megérkeznek egy városba, ahol nem kapnak vizet, élelmet, és azt mondják nekik: „Menjetek innen!” Ez is egy búcsú. Másfelől ez ma egy egzisztenciális, nagy búcsúzás az előtte volt és megszokott kényelmes élettől. Gondoljatok a keresztények és a jeziditák búcsúzására, akik azt gondolják, hogy nem térnek vissza szülőföldjükre, mert elűzték őket otthonukból — mondta a pápa.

Az életben vannak kis és nagy búcsúzások. Ilyen az édesanya búcsúja, aki még egyszer utoljára megöleli a háborúba induló fiát, aztán minden reggel azzal a félelemmel ébred, hogy majd jön az értesítés: „Köszönjük a fia nagylelkűségét, aki életét adta a hazájáért.” És aztán ott van a végső és egyúttal legnagyobb búcsú, mely mindnyájunkra akkor vár, amikor az Úr odaátra szólít bennünket életünk utolsó pillanatában. Az életnek ezek a nagy búcsúvételei nem olyanok, mint a később találkozunk! vagy a viszontlátásra!, melyeket akkor használunk, amikor tudjuk, hogy hamarosan visszatérünk. Ezeket olyan ember mondja, aki nem tudja, mikor és hogyan tér vissza, vagy hogy egyáltalán visszatér-e — fejtette ki a szentatya.

A pápa a következő kérdéseket tette fel: „És én felkészültem, hogy itt hagyjak mindent? Kész vagyok rá, hogy az Atyára bízzam magam? Ki lesz az, aki lezárja majd a szemünket? Mit hagyok itt? Mi mindent tettünk ebben az életben? Javunkra válik majd, ha beleképzeljük magunkat abba a pillanatba? Föl vagyunk-e készülve rá, hogy Istenre bízzuk a szeretteinket? Hogy önmagunkat bízzuk Istenre?” A pápa a végén azt tanácsolta, hogy gondolkozzunk el a napi olvasmányban szereplő két történetről, melyben Jézus és Pál elbúcsúznak, és gondoljunk arra a napra, amelyen mindannyiunknak ki kell majd mondanunk: „Istenre bízom a lelkemet, Istenre bízom életem történetét, Istenre bízom a szeretteimet, Istenre bízok mindent!” Fohászkodjunk, hogy a meghalt és feltámadt Jézus küldje el nekünk a Szentlelket, hogy megtanuljuk kimondani az utolsó szót lényünk mélyéből, teljes erővel: „Isten veled!”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..