home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egyre többen a topolyai természetben
Bíró Tímea
2018.08.10.
LXXIII. évf. 32. szám
Egyre többen a topolyai természetben

Az Arcus Környezetvédő Egyesület az idén huszonnyolcadik alkalommal szervezte meg a természettudományos, ismeretterjesztő, környezet- és természetvédelmi oktatótáborát, az ÖCO-CAMP-ot, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A Topolyai-tó partján július 22-e és 29-e között megrendezett tábor kapcsán beszélgettünk az egyesület elnökével, Harkai Ákossal.

* Elégedettek vagytok az idei táborral?

— Teljes mértékben, hiszen az idén több táborozónk volt, szám szerint 52. A legtöbben Topolyáról érkeztek, emellett sok jelentkező volt Újvidékről, Szabadkáról, Kishegyesről, Zentáról és Zentagunarasról is. A programok nagyon jól sikerültek, minden a terv szerint alakult. Az időjárással sajnos nem voltunk megelégedve, mivel több alkalommal esett az eső, ez pedig egy sátortáborban ez nem túl szerencsés. A táborozók az idén is hat szakcsoport közül választhattak: madarász, kétéltűekkel és hüllőkkel foglalkozó, póktani, rovartani, haltani és környezettudományi csoport volt. A gyerekek vegyesen választották ki a számukra legrokonszenvesebbet. A kétéltűek és a hüllők, illetve a madarak iránt volt a legnagyobb érdeklődés. Fontos elmondani, hogy a táborunk szakmai része gyakorlati oktatásból áll, vagyis a táborozók terepi munkán vesznek részt a szakcsoportjukkal és a csoportvezetőikkel. A diplomás szakemberek körbevezetik a részvevőket a tó körül. Az idei táborban három nagy előadásra került sor. Héfőn elsőként dr. Gallé Róbert Nyolc lábbal a földön című beszámolóját hallhatták a táborlakók, a másodikat Pecze Vukájlovity Natália tartotta meg Moszatok mint bioindikátorok címmel, harmadikként pedig Szabados Klára beszélt a tájvédelemről és a tájértékekről.

* Beszéljünk a Furadan-ügyről. Ha jól tudom, az egyik táborozó Furadannal bekent pulykalábakat talált a mezőn, melyeket csaliként rakott le valaki.

— Pontosan. És meg kell jegyeznem, hogy sajnálatos módon ez nem az első eset. A méreganyaggal bekent pulykalábakat most éppen egy kiskorú táborozónk találta meg védett területen. Ezt az anyagot régen a mezőgazdaságban használták csávázószerként, majd Nyugat-Európában betiltották, később Szerbiában is, ám mindmáig bevett szer a rókák vagy a kóbor kutyák elpusztítására. Egy rendkívül intenzív méregről beszélünk, mely másodpercek alatt öli meg azt, aki érintkezik vele. Ez szerencsére most nem következett be, hiszen idejében megtaláltuk. Ezután felkerestük az illetékeseket, és mintát vettek belőle. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Furadanról van szó, akkor feljelentést kell tenni ismeretlen tettes ellen, csak sajnos nem valószínű, hogy el is kapják. A tettenérés lenne a legjobb.

* Mi lesz a következő Arcus-program?

— Szeptember 22-én és 23-án tartjuk meg a III. Vajdasági Fiatal Természetkutatók Találkozóját, melyet középiskolások, egyetemisták és aktív kutatók számára szerveztünk, viszont természetesen bárki eljöhet a Topolyai Művésztelepre. A találkozó lehetőséget teremt a fiatal természetkutatók számára a tudományos munkájuk szakmai körben való bemutatására.


Az idei tábor részvevői (Szekula Veronika felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..