Egyre több eszkimó, egyre kevesebb...

Egyre több eszkimó, egyre kevesebb...

2050-re 10 milliárdra duzzadhat a Föld lakossága — Portugália legyőzte az erdőtüzet — Lemondott a Vatikán főrevizora

2050-re 10 milliárdra duzzadhat a Föld lakossága

Az ENSZ legfrissebb jelentése alapján a világ populációja az évszázad derekára megközelíti majd a 10 milliárdot. Hét éven belül, Kínát megelőzve, India lesz a legnépesebb ország, Nigéria pedig 2050-re a harmadik helyre kapaszkodik majd fel, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat. A világszervezet szerint a Földön jelenleg csaknem 7,6 milliárd ember él, ez a szám pedig 2030-ra 8,6, 2050-re 9,8, a századfordulóra pedig 11,2 milliárdra nő. Évente körülbelül 83 millióval gyarapszik a bolygó lakossága, ez a növekedési tendencia pedig várhatóan folytatódni fog, miközben a termékenységi ráta — mely a ’60-as évek óta folyamatosan csökken — a jövőben is visszaesést fog mutatni. Az ENSZ-jelentés 233 országban, illetve térségben összegyűjtött adatok alapján készült.

Portugália legyőzte az erdőtüzet

A tűzoltóknak csaknem egy hét után sikerült eloltaniuk az ország történetének legsúlyosabb erdőtüzét. A hihetetlen sebességgel terjedő tűzben 64 ember vesztette életét, és több mint kétszáz megsérült. A lángok a Lisszabontól kétszáz kilométerre északkeletre fekvő Pedrógao Grande település közelében, az autóúton érték az áldozatok egy részét. Voltak, akik füstmérgezés miatt haltak meg, mások pedig bennégtek a kocsijukban miután a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. Ez volt a legsúlyosabb tűzkatasztrófa, melyet valaha feljegyeztek Portugáliában. A pokoli tüzet a rendőrség feltételezése szerint egy villám okozhatta, mely belecsapott egy fába.

Lemondott a Vatikán főrevizora

A pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen lemondásához, mely tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását. Libero Milone „közös megegyezéssel” távozott: Ferenc pápa kérésére hagyta ott tisztségét három évvel a mandátuma lejárta előtt. A 68 éves olasz pénzügyi szakértőt a katolikus egyházfő 2015 májusában nevezte ki Vatikánváros általános revizorának. Feladata a Vatikán teljes mérlegügyi helyzetének átvizsgálása volt a pápai állam összes hivatalának és intézményének számláival. Kinevezése öt évre szólt. Lapértesülések szerint lemondása előtt a vatikáni csendőrség is kihallgatta. Ez belső vizsgálatra utal, melyről azonban egyelőre semmit sem lehet tudni.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egyre több eszkimó, egyre kevesebb...
Világkép
Egyre több eszkimó, egyre kevesebb...
Világkép
Facebook

Támogatóink