home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet Szabadkán
Fehér Márta
2020.08.04.
LXXV. évf. 31. szám
Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet Szabadkán

Aggasztó hírek érkeznek nap mint nap a médiából. A napokban meghalt egy hetvenhét éves, koronavírussal kezelt férfi a szabadkai kórházban, az intenzív osztályon egyre több páciens került mesterséges lélegeztetésre. A COVID—19-rendelőkbe is egyre többen jelentkeznek. A Gerontológiai Központban több személy fertőződött meg a koronavírussal. A kórházban csak a sürgős eseteket fogadják.


Nikolić Rita

Maszk nélkül sehová sem lehet belépni, rövidített nyitvatartási idővel üzemelnek a vendéglátóipari egységek, a bevásárlóközpontok, az üzletek, bezártak a medencék, ritkábban közlekednek a helyközi autóbuszjáratok — sorolhatnánk az intézkedéseket, melyeket Szabadka önállóan vagy országos ajánlásokat figyelembe véve vezetett be. És ez még mindig csak a járvány első hulláma, az őszre újabb várható.

— Én magam miatt nem tartok annyira a járványtól, kézfertőtlenítőt és maszkot viszek mindenhova, így védekezem — mondja Nikolić Rita. Az egyik szabadkai általános iskola tanára hozzáteszi, hogy anyukáját jobban félti, hiszen idősként ő veszélyeztetettebb. — Igyekszem helyette én bevásárolni vagy más dolgokat intézni, hogy ő otthon maradhasson. Ahogy mindenki számára, úgy számomra is ez egy nehéz korszak, de bízom benne, hogy átvészeljük, és minden visszatér a régi kerékvágásba.

— Sajnos túl hamar jött az ellazulás, minden meg lett engedve május elején, és ez lett a veszte az egésznek — vélekedik Kiss Károly nyugdíjas, aki nyolcvanhat éves édesanyjával együtt él.

— Jobban oda kellene figyelnünk arra, hogy betartsuk a szabályokat, nem kellene bulikat szervezni, kerülni kellene a csoportosulásokat. Nem félünk, de minden óvintézkedést betartunk. Anyukám nem megy sehová sem, én pedig a bevásárlást okvetlenül maszkban intézem, korábban is így tettem. Amikor hazaérek, rögtön alaposan kezet mosok, még mielőtt belépnék a házba, a kinti csapnál oda van készítve a szappan, a fertőtlenítő. A kilincseket és a lépcsőkorlátot is fertőtlenítem. Közvetlen környezetemben senkit sem ismerek, aki elkapta volna a vírust, ám távolabbi illetőt igen, súlyos volt a helyzet. Több forrásból, televízióból, internetről tájékozódom, két nővérem él Németországban, tőlük sem kapok megnyugtató információkat.

Bartók Beáta és férje, Attila három gyermeket nevelnek, egy tizenhárom, egy tizenkét és egy hatévest. Szerinte a gyerekeket is megviseli a hónapok óta tartó helyzet, nehéz nekik kortársak nélkül, a legkisebbnek rettenetesen hiányzik az óvoda, a nagyobbaknak a barátok, barátnők.


A Bartók család

— Ki kellene valamit találni a tanévkezdésre, nyilván nem mindenáron, hiszen a vírus, a fertőzés még itt van a levegőben. Bár most nincs korlátozás, mi nem járunk társaságba, a gyerekeket sem visszük nagyon sehová. Maszkot folyamatosan hordunk, fertőtlenítünk, még a bevásárlókocsit is fertőtlenítem, mielőtt megfogom. Óvatosnak kell lenni. Arra is fel vagyunk készülve, hogy októbertől ismét bezárhatnak bennünket, van A, B és C opciónk is. Nem lesz könnyű, ez tény. Az elején rettenetesen beleástuk magunkat a koronavírussal kapcsolatos hírekbe, információkba, aztán mondtam a férjemnek, hogy én ebbe fogok belebolondulni, annyira elkapott a pánik. Mostanra visszafogtuk magunkat. A szerbiai intézkedéseket egyébként katasztrofálisnak tartom, más országokban nem voltak ekkora tilalmak. Én úgy érzem, itthon nagyon felfújták a helyzetet, inkább erőfitogtatásnak tartom az elnök részéről. Érdekes világ van, érdekes ez az egész járvány is, ezért nem vagyok biztos abban, hogy az elsők között leszünk, akik felveszik majd a védőoltást.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..