home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egyre növekszik a fegyverarzenál
Talpai Lóránt
2023.04.06.
LXXVIII. évf. 14. szám
Egyre növekszik a fegyverarzenál

Növekedett a nukleáris robbanófejek száma — Az energetikai átállás ütemének felgyorsítása — Visszautasították az ukrán gabonát — Robbanás egy szentpétervári kávézóban

Növekedett a nukleáris robbanófejek száma

Nőtt a globális nukleáris fegyverarzenál, elsősorban Oroszország és Kína miatt — derül ki a Nuclear Weapons Ban Monitor legfrissebb kutatásából. Eszerint 2023 elején a kilenc, atomfegyvert birtokló állam együttes állománya körülbelül 12 512 nukleáris robbanófejből állt, ebből 2936 vár leszerelésre. A fennmaradó 9576 nukleáris robbanófej katonai használatra rendelkezésre áll, és együttes pusztító erejük több mint 135 000 hirosimai bombának felel meg. Bár Oroszország és az Egyesült Államok minden évben leszerel néhányat a szolgálatból kivont régebbi nukleáris robbanófejeiből, de Oroszország, Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán 2022-ben bővítette robbanófejkészletét. Tehát a 2022 elején rendelkezésre álló 9440 robbanófejről 136 robbanófejjel 2023-ra 9576-ra nőtt az arzenál.

 

Az energetikai átállás ütemének felgyorsítása

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament ideiglenes megállapodásra jutott arról, hogy a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 22%-ról 45%-ra emelik 2030-ig — közölte a tanács. A két uniós intézmény továbbá ideiglenesen megállapodott a közlekedésre, az iparra, az épületekre, valamint a távfűtésre és -hűtésre vonatkozó ambiciózusabb ágazatspecifikus célokról. Ezek célja, hogy felgyorsítsák a megújuló energiaforrások integrációját azokban az ágazatokban, ahol ez a folyamat eddig lassabban haladt. A megállapodás értelmében a tagállamoknak 2030-ig 14,5 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátását a közlekedésben, vagy az ágazat energiafogyasztásában 29 százalékra kellene növelniük a megújuló energiaforrások részarányát.

 

Visszautasították az ukrán gabonát

Tiltakozásba kezdtek a bolgár gazdák az országba beszállított ukrán gabona miatt. Főleg a búza és a napraforgó behozatalának leállítását követelik, mert az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát. Jarov Gecsev bolgár mezőgazdasági miniszter közölte a demonstrálókkal, hogy a szállítással kapcsolatos problémákat csak az Európai Bizottság szintjén lehet megoldani.

 

Robbanás egy szentpétervári kávézóban

Robbanás volt egy szentpétervári kávézóban, egy ember életét vesztette, tizenöten pedig megsebesültek. A tájékoztatás szerint a robbanás Szentpétervár belvárosában, egy folyóparti kávézóban történt, aminek következtében a homlokzati üvegezéséből 15 négyzetméternyi rész omlott be. A mentőszolgálat szerint egy robbanószerkezet lépett működésbe, hatóereje pedig állítólag több mint 200 gramm TNT-vel egyenértékű.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..