home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyre bővül a tagság
(T. T.)
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám

Ludason tavaly ősszel megalakult a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület elnevezésű civil szervezet. A közelmúltban közgyűlést tartottak, melyen összegezték az elmúlt időszak eredményeit, és vázolták a megvalósításra váró terveket.

Az egyesületbe tartozik a Természetbarátkör, a sporthorgászok, a Ludasi Bikák névre keresztelt kispályás labdarúgó- és strandröplabdacsapat, valamint a ludasi hölgyekből alakult Sétáló Menyecskék nevű csoport, melynek szívügye a környezetvédelem. Az egyesület elnöke Sörös Márta, alelnöke Kovács Gábor.

— A ludasi Természetbarátkör tagja a Homokháti Kistérség civil szervezetnek, de mi úgy éreztük, hogy jobban tudnánk érvényesülni, ha egy helyi jellegű civil szervezetben tevékenykednénk. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünk idővel meghozza gyümölcsét. Több olyan elképzelésünk is van, amelyhez anyagi támogatásra van szükségünk. Gondolok itt elsősorban az alsóludasi partszakasz kitakarítására, ami helyi szinten lényegesebb, mint a régiók vonatkozásában. A partszakasz kitakarítására beadtunk egy ötlettervet a tartományi környezetvédelmi titkársághoz, majd kedvező válasz esetén a pályázatokra is benyújtjuk a szükséges anyagot. Bízunk benne továbbá, hogy Szabadka várostól is kapunk támogatást. A turisztikai zónánkat, az alsóludasi iskola alatti részt kellene kotrógéppel kikotorni, eltávolítani a mocsarat és a kotut — mondta Kovács Gábor, az egyesület alelnöke.

A ludasi hölgyek alakította csoport tagjai a Ludasi-tó és a főutcák mentén nyárfából vagy fenyőből készült, környezetkímélő hulladékdobozokat állítanának fel. Ezek kihelyezésére és elkészítésére próbálnak anyagi eszközöket előteremteni, de az egyik csoporttag már fel is ajánlotta, hogy elkészíti a dobozokat. A hölgyek esti sétáik alkalmával összegyűjtik az utcák mentén talált hulladékot, a karókra pedig a jövőben virágokat szeretnének helyezni.

— Nagyon örülünk, hogy a közgyűlésen több mint ötvenen aláírták a belépési nyilatkozatot. A hétvégi horgászverseny alkalmával ez a szám még hússzal növekedett. A ludasi labdarúgópályát a helyi közösség használja. A pálya karbantartásához egy önjáró fűnyírót vásároltunk, amelyhez a pénzt a ludasi helyi közösség, Szabadka város polgármestere és a mi civil szervezetünk adta. Nemrégiben bált szerveztünk, és a tombolából befolyt összeget felajánlottuk erre a célra. A Ludasi Bikák feladata a fűnyíró karbantartása, mi pedig a helyi közösséggel együtt igyekszünk az üzemanyagról gondoskodni. A pálya öntözése meg van oldva, a helyi közösség adja az áramot, a tulajdonos pedig a vizet. A fiatalok a hétvégén nagy sikerű focitornát szerveztek, néhány hete pedig megtartották az első strandröplabdatornát is — számol be a legújabb történésekről Kovács.

Ez egy újabb példája a ludasiak összefogásának. Ők már rájöttek arra, hogy külön-külön nem érhetnek el jelentős eredményeket, összefogással viszont lényegesen nagyobb erőt képviselhetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..