home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”
Tóth Lívia
2013.10.23.
LXVIII. évf. 43. szám
„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen”

Magyarkanizsán péntektől vasárnapig tartott a községnapi ünnepségsorozat. A gazdag program része volt — a többi között — a Bárka lakóotthon és az idősek számára épült Batthyáneum felavatása is.

A rendezvény Oromhegyesen, a Csákó-halmon, az I. Zentai csata emlékhelyénél, a község legmagasabb pontján kezdődött egy tábla elhelyezésével, mely az 1332. évre emlékeztet, arra az időre, amikor Révkanizsa vásáros hellyé vált.

Magyarkanizsán az Együtt, Veled, Értük értelmi és testi fogyatékkal élőket védő és segítő egyesület pályázati eszközökből négy védence számára megnyitotta a Bárka lakóotthont. A Városháza szomszédságában viszont a Batthyáneum, vagyis az idősek egyházi otthona tárja ki hamarosan a kapuit.

A művelődési események közül nagy érdeklődésre tartott számot a 40 éves Harmonikabarátok Egyesülete és a 25 éves Cifraszűr vegyes kórus jubileumi koncertje, valamint Nógrádiné Kiss Magdolna képzőművész kiállítása. A sport iránt érdeklődők a IV. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékverseny és az id. Balassa Rudolf-kupa küzdelmeit kísérhették figyelemmel.

Vasárnap délután a Halász téren megkoszorúzták a Magyarkanizsa keletkezési helyét jelölő emlékoszlopot, a színházteremben pedig megkezdődött a díszülés, melynek kezdetén valódi zenei különlegességgel ajándékozták meg a jelenlévőket. Harsányi Tibornak, a magyarkanizsai születésű zeneszerzőnek és körének az alkotásait Prunyi Ilona Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Banda Ádám ifjú hegedűművész adta elő.

A község napja alkalom a számvetésre, az eredmények mérlegelésére, ezért a díszülés keretében az idén is kisfilmben foglalták össze az elmúlt egy év jelentősebb eseményeit. Ezek között szép számban voltak olyanok is, amelyek erősítették a község regionális szerepét és hozzájárultak a nemzetközi kapcsolatok továbbépítéséhez. Ehhez kiváló kiindulópontot nyújtott a kiterjedt testvérvárosi kapcsolatrendszer, Magyarkanizsa ugyanis öt testvértelepülésével, Sepsiszentgyörggyel, Ferencvárossal, Tatával, Kiskunhalassal és Királyhelmeccel sikeresen pályázott európai uniós pénzekre.

— Két éven keresztül olyan aktivitásokat valósíthatunk meg, amelyek előmozdítják a nemzeti egység megvalósulását, az uniós tapasztalatok megismerését, a közös kulturális értékek megőrzését, átadását. Csak összefogásban és összetartásban születhetnek nagy dolgok. Ezt Széchenyi István így fogalmazott meg: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” — mondta ünnepi beszédében Nyilas Mihály polgármester. A nemrégiben kiérdemelt Családbarát önkormányzat díj kapcsán fontosnak tartotta kiemelni, évek óta a gyermekeket vállaló családok anyagi helyzetének megkönnyítésére törekszenek.

Magyarkanizsa községben egyébként az első félévben 8 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma, a szerb kormány pedig júliusban országos viszonylatban az átlagon felüli fejlettségi szintet elért 23 önkormányzat közé sorolta a Tisza-parti várost.

Huzsvár Ervin, a községi képviselő-testület elnöke a tervekről, a közeljövő várható eseményeiről számolt be, elsősorban arról, hogy az elmúlt egy évben megreformálták a kis- és középvállalkozók támogatási rendszerét és az addigi 3 milliós összeget 10 milliónyira növelték, de a következő költségvetési évben még többet kívánnak erre a célra fordítani.

Az ünnepségen a pénzdíjjal járó Pro Urbe emlékplakettet Barkóczi Magdolna horgosi nyugalmazott pedagógus, a Pro Urbe-oklevelet Jovica Mojsilović ortodox pap, Varjú György nyugalmazott magyarkanizsai pedagógus és Kovács Erzsébet oromi nyugalmazott pedagógus vette át.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..