home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért
Fehér Márta
2019.10.13.
LXXIV. évf. 41. szám
Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért

Szabadkán a Kisboldogasszony-templom plébániáján várják a gyerekeket

„Én törekszem arra, hogy minden nap imádkozzuk a templomba járókkal a rózsafüzért, és minden alkalommal változást tapasztalok a szívemben. Sosem ugyanúgy kelek fel az ima után, mint ahogy leültem, mindig változik belül valami, és mindig a jó irányba változik. Vagy békét kapok, vagy valóban egy Istentől kapott választ, vagy egyáltalán jobban meg tudom szeretni a Jóistent, minden alkalommal, amikor ezt az imát imádkozom.”

 

Október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak fél órán át a békéért és az egységért. Szabadkán is csatlakoznak a kezdeményezéshez. A Kisboldogasszony-templom plébániáján ft. Mgr Balcsák Szilárd szervezésében gyermeknapot tartanak, több városi és környező falusi plébánia is csatlakozott, a rendezvényre még mindig bejelentkezhetnek a hitoktatók és a plébánosok. A találkozóra áldását adta Pénzes János, a Szabadkai Egyházmegye püspöke, aki nagyon örül, nagyon támogat bennünket — mondja az atya, aki azt kéri, a beszélgetés elején tisztázzuk, mi is a rózsafüzér.

— A katolikus ember számára Szűz Mária, a Megváltó, Jézus Krisztus édesanyja követendő példakép, a többi közt imádkozni tanít bennünket. Az evangélisták azt írják róla, hogy gyakran elgondolkodott arról, amit Jézusról hallott. Ezzel a magatartásával tanít bennünket a helyes imára. Ha jól akarunk imádkozni, ismételgetnünk kell nekünk is magunkban Jézus szavait és a róla szóló történeteket. Erre egy nagyon jó eszköz vallásunkban a rózsafüzér. Amikor ezt az imát gyakoroljuk, egyrészt a Szentírásból vett szavakat ismételgetünk, azzal a hittel, hogy Isten szavát ismételgetjük, másrészt jobban megismerjük a Jóistent. Ha ezt az imát megtanuljuk, bárhol imádkozhatunk: a postán várakozva, kerékpározva, fizikai munkát végezve, misére készülve.

Az egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért nevű imakezdeményezés Venezuelából indult, miközben 2005 nyarán gyermekekkel együtt imádkozták a rózsafüzért, a mellettük levő asszonyok kézzel foghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra ez a tömeges áhítat nemcsak Dél-Amerikában, hanem szerte a világon elterjedt. Kiinduló gondolata a Szent Piótól származó idézet: „Ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni.” A Szentatya kérésére az idei világméretű imakezdeményezésnek a misszió lesz a témája, és a gyermekekkel főként a misszionáriusokért és új missziós hivatásokért imádkoznak. Az a cél, hogy a gyermekek imája legyen különös módon is az egyház missziós megújulásának a lelke. Ferenc pápa döntése szerint 2019 októbere a világmisszió rendkívüli hónapja.

— Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozunk mi is itt, a plébánián, a hittanosainkkal. Október 19-én, szombaton 10 órától 15 óráig gyereknapot tartunk, melynek keretében a résztvevők tanúságtételeket hallhatnak középiskolás és egyetemista fiataloktól — hogy nekik milyen élményt nyújtott a rózsafüzér rendszeres imádkozása, és milyen tapasztalataik, Isten-élményeik voltak közben, illetve a gyerekekkel együtt imádkozzuk majd a rózsafüzért. Mi a gyerekeknek nemcsak információkat adunk arról, hogyan kell imádkozni, mennyit kell imádkozni, miért kell imádkozni, hanem adunk nekik tapasztalatokat is, vagyis ezek a fiatalok bizonyos értelemben példaként állnak a kisebb gyerekek előtt. Nem egy pap, nem egy szerzetes mondja el a tanúságtételét, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ők imádkozzák a rózsafüzért, viszont a gyerekeknek sokkal többet számít, amikor azt hallják, hogy egy középiskolás, egy ugyanolyan fiatal, mint ők, szintén imádkozza a rózsafüzért, és neki voltak ilyen tapasztalatai. A gyerekek rendkívül szeretik, ha valaki a saját életéről beszél, hogy a saját életében milyen jelentőséggel bírt az ima, milyen változásokat hozott, illetve hogyan élte meg azt, hogy nemcsak néha, amikor kedve volt, akkor imádkozta, hanem akkor is, amikor esetleg rossz kedve volt, és mégis megtette. Kezdeményezésünkhöz csatlakoznak a hajdújárásiak, a bajmokiak, a csantavériek, a kelebiaiak, valamint Szabadka város majdnem valamennyi plébániája. Még nem jelzett vissza minden hitoktató, lehet, hogy más településekről is érkeznek majd résztvevők, és továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik velünk együtt imádkoznának. Az a célunk, hogy nekik, a gyerekeknek adjunk egy olyan élményt, amely által megtapasztalhatják, milyen az, amikor sokan együtt imádkozunk. Az lenne a találkozó célja, hogy a gyerekek átélhessék, milyen közösségben együtt imádkozni, milyen sokan együtt imádkozni.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából a magyarországi Országos Lelkipásztori Intézet arra hívja a gyermekeket — és ezért kéri a tanítókat, hitoktatókat, nevelőket, szülőket, nagyszülőket —, hogy miként az előző években is, kapcsolódjanak be a gyermekek nagy imamissziójába, és október 18-án 9 órakor (vagy a nap jobban megfelelő más órájában) imádkozzák a gyermekekkel együtt a rózsafüzért.

A Szükséget Szenvedő Egyház (ACN International) nemzetközi segélyszervezet szeretné, ha ez az imakezdeményezés „szüntelen misszióvá” lenne — miként Ferenc pápa kéri —, méghozzá úgy, hogy a gyermekek „élő rózsafüzércsoportokat — rózsákat” alkossanak. Tehát a gyermekek között egy hónapra kiosztják a rózsafüzér húsz titkát. Segítségként a rózsafüzér egy-egy titkát kis képen ábrázolva oda lehet adni nekik. Minden gyermeknek az a feladata, hogy naponta elimádkozza a rózsafüzérnek azt a tizedét, amely titkot kapta. Így a csoport naponta elimádkozza az egész rózsafüzért, és elmélkedik Jézus életéről. A hónap végén minden gyermek új rózsafüzértitkot kap (titokcsere). Az ima így élő valósággá lesz, mely megváltoztatja életünket, hordozza az egyház misszióját, békét és egységet ad a világnak.

„A rózsafüzér nagyon kedves imádságom. Csodálatos imádság! Csodálatos az egyszerűsége és a mélysége. […] Ugyanis az Üdvözlégy Mária szavainak mondása közben elvonulnak lelki szemeink előtt Jézus Krisztus életének fő eseményei. […] s eleven közösségbe kapcsolnak Jézussal — mondhatnánk — az Ő Anyjának szívén keresztül. Ugyanakkor szívünk belefoglalhatja a rózsafüzér e tizedeibe mindazt, ami egy személy, a család, a nemzet, az Egyház és az emberiség életét alkotja. Az egyéni gondokat, a felebarát, s különösen a hozzánk, a szívünkhöz közelebb állók gondjait. Így a rózsafüzér egyszerű imádsága adja az emberi élet ritmusát.”

Az idézetben Szent II. János Pál pápa gondolatait olvashatjuk, aki 2002. október 16-ai keltezéssel adta ki Rosarium Virginis Mariae kezdetű, a rózsafüzérről szóló apostoli levelét. Ebben konkrét, gyakorlati tanácsokat fogalmaz meg a rózsafüzér imádkozásának módjával kapcsolatban. Írásában úgy fogalmaz: a rózsafüzér célja Krisztus arcának szemlélése; megértéséhez el kell mélyülni a szeretet sajátos lelki dinamikájában; az odahallgatás és az elmélkedés a csendből táplálkozik; a rózsafüzérrel elmélkedni azt jelenti, hogy gondjainkat rábízzuk Krisztus és az Ő Anyja irgalmas szívére.

Érdemes elolvasni a teljes apostoli levelet, mely a Magyar Kurír katolikus hírportál honlapján is megtalálható.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..