Egymillió dinár a jubileumi kulturális rendezvényekre

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egymillió dinár a jubileumi kulturális rendezvényekre

Az idén a jubileumi (ötödik) tordai Fejes István festőtábort, a 100 éves szabadkai Városházát bemutató könyv újranyomtatását és a hatvanadik Magyarkanizsai Írótábort támogatja az MNTEgymillió dinárral támogatja az idén a Magyar Nemzeti Tanács a kerek évfordulós kulturális rendezvények és események m...

Az idén a jubileumi (ötödik) tordai Fejes István festőtábort, a 100 éves szabadkai Városházát bemutató könyv újranyomtatását és a hatvanadik Magyarkanizsai Írótábort támogatja az MNT
Egymillió dinárral támogatja az idén a Magyar Nemzeti Tanács a kerek évfordulós kulturális rendezvények és események megünneplését. A tavaly elfogadott kulturális stratégiában egyértelműen kifejezésre jutott az elképzelés, hogy fontos lenne a vajdasági magyar közösségnek az évfordulókhoz, jubileumokhoz vagy egy adott témához köthető rendezvényeit támogatni - hangsúlyozta Lovas Ildikó, az MNT közigazgatási hivatalának kulturális tanácsosa pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az önazonosság őrzése, ami a nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében egyébként is kiemelt feladata az MNT-nek, a kulturális hagyományoknak, az örökségnek és az értékteremtésnek a lehetőséghez juttatása úgy is megvalósulhat, ha a kerek évfordulókat figyelembe veszi az MNT. Amikor a művelődéspolitika kerül szóba, mondta, akkor az emberek általában két végletbe esnek: vagy csak a nagy dolgokról beszélnek, vagy számon kérik a kisebb dolgok elhanyagolását. Levonva ebből a tanulságot, illetve a tapasztalatok alapján éppen ezért célszerű a hivatásos, az amatőr, a kicsi és a kiemelkedő szervezeteket és rendezvényeket egyszerre támogatni. Az MNT az idei költségvetésében saját eszközeiből 1 millió dinárt irányzott elő arra a célra, hogy támogassa a megemlékezéseket, évfordulókat. Az idén egy kisebb összeget kap a tordai Ady Endre Általános Iskola és a Tordaiak Klubja az ötödik Fejes István festőtábor megszervezésére. Az MNT továbbá támogatja a szabadkai Városháza építéséről szóló és azt dokumentáló könyv újranyomtatását is. A 100 évvel ezelőtt íródott kiadvány egyik példánya megtalálható a szabadkai Városi Könyvtárban, a könyv újranyomtatásának és újrakiadásának feladatát a Hét Nap látja majd el. A harmadik rendezvény, amelyet az idén az MNT támogat, a hatvanadik alkalommal megrendezendő Magyarkanizsai Írótábor. A megújult Magyarkanizsai Írótábor szervezőbizottsága május 31-én ül össze először, az MNT-nek pedig feladata és kötelessége, hogy szellemi, erkölcsi és anyagi értelemben is támogassa a rendezvényt.
Lovas Ildikó elmondta még, hogy ha a keretösszegből kimaradnak pénzek, akkor az év második felében valószínűleg lehetőség adódik arra, hogy további kisebb horderejű tematikus rendezvények támogatását is vállalja az MNT.
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egymillió dinár a jubileumi kulturális rendezvényekre
Szabadkai Napló
Egymillió dinár a jubileumi kulturális rendezvényekre
Média
Facebook

Támogatóink