home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Egymástól tanulni
LENNERT Tímea
2011.09.07.
LXVI. évf. 36. szám

Szerb-magyar nyelvi tábort tartottak Doroszlón augusztus 15-étől 19-éig a Kuckó-Gyermeksarok civilszervezet szervezésében.Pelt Ilona elnöknőtől megtudtuk: a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak és nyertek támogatást. Az utolsó napon Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete is megtisztelt...

Szerb-magyar nyelvi tábort tartottak Doroszlón augusztus 15-étől 19-éig a Kuckó-Gyermeksarok civilszervezet szervezésében.
Pelt Ilona elnöknőtől megtudtuk: a Bethlen Gábor Alapnál pályáztak és nyertek támogatást. Az utolsó napon Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete is megtisztelte jelenlétével a tábort. Kíséretében Pál Károly, a VMSZ ügyvezető alelnöke is megjelent.
- Főcélként említhető, hogy egész éven át találkozzanak, kötetlenül gyakoroljanak egymás között a magyar nyelvet pl. Bácsban, a szerbet pl. Bácskertesen (Kupuszinán) tanuló gyerekek. Húsz, 10 és 15 év közötti, Zomborból, Bácsból, Vajszkáról, Bácskertesről érkezett, illetve helyi, doroszlói gyermek részvételével zajlott a foglalkozás. A nyelvtanuláson kívül igyekeztünk mindennap tartalmassá tenni a gyermekek szabadidejét. Turkál Marianna és Varga Szabó Szilvia pedagógusok segítettek ebben, valamint Király Szilárd, a helyi ifjúsági néptánccsoport vezetője, aki táncházat tartott. Esténként tehát autentikus doroszlói tánclépeseket tanulhattak meg, valamint kétnyelvű filmvetítések mellett kapcsolódhattak ki a gyerekek - számolt be Ilona a munkáról.
A táborban a délelőtti és a kora délutáni órákban folyt a nyelvtanulás. Horvát Inesz a magyar, Tatjana Njegomir a szerb nyelvet oktatta.
A pedagógusok játékos módon tanítottak, és elsősorban a beszédre, a beszéltetésre helyezték a hangsúlyt. A közmondások, szólások, a mindennapi életben felmerülő kifejezések kreatív feladatok általi megismertetése szintén részét képezte a foglalkozásoknak.
- Nagyon lényeges hangsúlyozni, hogy mindig közös, kétnyelvű foglalkozásokat tartottunk. Arra próbáltuk ösztönözni a gyerekeket, hogy segítsék ki egymást, kommunikáljanak egymással. Érzésünk szerint ez sikerült is - mondta Horvát Inesz pályakezdő fiatal pedagógus. - Remekül együtt tudtunk működni Tatjana Njegomirral, aki értékes, tízéves munkatapasztalatát adta a közösen összeállított programba.
- A helyszín, a doroszlói Szentkút, Mária, a keresztények segítsége egyházmegyei kegyhely szintén sokat hozzátett az öt nap hangulatához. Szervezetünk egész éven át biztosítja a bácskertesi általános iskolások számára a szerb nyelv tanulási lehetőségét, de a tábornak köszönhetően ezután a bácsi, Ihász Mária vezette anyanyelvápoló csoporttal is tartós lesz az együttműködés. Reményeink szerint jövőre ugyanitt találkozunk... - zárta a beszámolót Pelt Ilona.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..