home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egymást segítve fejlődni
Tóth Tibor
2019.02.11.
LXXIV. évf. 6. szám
Egymást segítve fejlődni

A topolyai TSC felnőtt-labdarúgóegyüttese az I. Liga harmadik helyén fejezte be az őszi idényt.

A bajnokságot Predrag Rogan vezetőedzővel kezdték a topolyaiak, a második forduló után azonban a vezetőség úgy döntött, hogy Rogan helyett a klub sportigazgatóját, Szabó Zoltánt nevezi ki vezetőedzőnek. Irányítása alatt a csapat szárnyakat kapott, egyre jobb játékot nyújtott, és teljesen megérdemelten telelt át a dobogó harmadik fokán, két ponttal az éllovas ivanjicai Javor, illetve egy ponttal a második helyezett Inđija mögött. Palágyi Szabolccsal, a TSC vezérigazgatójával az őszi idényről, az utánpótláscsapatok szerepléséről és a felkészülés menetéről beszélgettem, továbbá szót ejtettünk a szeptember vége óta üzemelő labdarúgó-akadémiáról és a hamarosan épülő stadionról is, melyet a topolyaiak inkább centerpályának neveznek.

— Szabó vezetésével a korábbi, tizenkét pontos hátrányunkat két pontra faragtuk le, az őszi idény utolsó fordulójában pedig lehetőségünk volt a táblázat élére törni, viszont Óbecsén gól nélküli döntetlent értünk el a táblázat 11. helyén álló Becsével szemben. A korábbi sportigazgató kinevezésével új lendületet kapott a csapat, a hangulat is megváltozott, és a munka meghozta a várt eredményt. A 18. és a 22. forduló között közvetlen riválisainkkal, a Gornji Milanovac-i Metalaccal, az Inđijával és a Javorral mérkőztünk meg, a felettük aratott győzelmek pedig — ahogy mondani szokták — nem is három, hanem hat pontot érnek. Ha a hátralevő nyolc és a rájátszás hét fordulójában is ilyen teljesítményt nyújtunk, akkor a bajnokság végére nagyon jó eredményt érhetünk el. A csapat körül egyre inkább kialakul egy olyan légkör, amelynek segítségével elérhetjük fő célunkat, ez pedig az első két hely egyikének megszerzése, illetve a magasabb osztályba való jutás.

Az őszi idény végeztével a játékosok néhány hetet pihentek, január 1-jétől saját edzésprogram szerint gyakoroltak, a hivatalos felkészülést pedig január 14-én kezdték meg az akadémia pályáin. Eddig két előkészületi mérkőzést játszottak: a szuperligás újvidéki Proletert 4:2-re, a magyar NB II.-es Békéscsabát pedig 2:1-re győzték le. Január 28-án egy törökországi edzőtáborba utaztak, melynek keretében a moszkvai Csertanovo, az ukrán Vorskla, a székelyföldi Csíkszereda és a lengyel Bielsko-Bała ellen mérkőznek. A visszatérés után még két mérkőzést terveznek a tavaszi idény február 23-ai rajtjáig, amikor is a kruševaci Trajal érkezik Zentára. A csapatban néhány apróbb változás történt: Damnjanovićnak, Denkovićnak és Bastajićnak megköszönték az eddigi együttműködést, a harmadik számú kapust, Hajagos Tamást fél évre Magyarországra adják kölcsön, az érkezők listáján pedig Rovčanin (Metalac), Erak (Becse) és Lukić (Inđija) neve szerepel. Törökországba két 2001-ben született, ifjúsági korú játékos, a Spartacusból érkezett Cetina és a saját nevelésű Kudrić is elutazott, őket igyekeznek beépíteni az első csapatba.

A TSC ifjúsági együttese a Vajdasági Minőségi Liga második helyén zárta az őszt, mindössze három ponttal lemaradva az újvidéki Vojvodina mögött.

— Az ifik a Vojvodinával vetekszenek az első helyért. Elég érett a csapat ahhoz, hogy magasabb osztályba kerüljön, ahol a Partizannal, a Crvena zvezdával és a szabadkai Spartacusszal találkozna. Játékosaink ilyen erős ellenfelekkel mérkőzve könnyebben beépülhetnének a felnőttcsapatunkba. Célunk, hogy a felnőttön kívül az ifi együttest is feljuttassuk a Szuperligába. A serdülők, azaz az U17-es csapatunk gyengébben kezdte a bajnokságot, de idővel felzárkózott azok mögé, akik a Szuperligáért versengenek. Környékbeli településekről is érkeztek hozzánk gyerekek, akikkel együtt egy olyan együttes alakult ki, amely megérdemelné, hogy osztályt váltson. Pionírcsapatunk a Vajdasági Liga északi csoportjának középmezőnyében foglal helyet. Tagjai egy évvel idősebbekkel mérkőznek, s ezt a tapasztalatot majd a következő idényben tudják igazán kamatoztatni. A fiatalabb pionírok mezőnyében két csapatot, a TSC-t és a Bajsát indítottuk a Szabadkai Minőségi Ligában. A TSC vezeti a ligát, a Bajsa pedig a 4. helyen áll. A Futball 7 elnevezésű versengésben is két csapatunk indult a 2018/2019-es idényben. A férfi-labdarúgóklubon és az asztaliteniszklubon kívül már női labdarúgóklubunk is van, hiszen az év elején a magyarkanizsai női labdarúgóklub TSC-re változtatta a nevét, azaz népes családunk részévé vált. A klubot már tavaly is segítettük, és ezt a jövőben is folytatjuk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a lányok is minél sikeresebb eredményeket érjenek el. Az utóbbi időben Topolyán megnőtt a kislányok érdeklődése a labdarúgás iránt. Elképzelhetőnek tartom, hogy velük akár már a nyártól foglalkozunk Topolyán, majd bizonyos idő elteltével a magyarkanizsai székhelyű klubunkban folytathatják tovább pályafutásukat.


A TSC felnőttcsapata a Békéscsaba elleni mérkőzés előtt

A fiúk is egyre nagyobb számban jelentkeznek a klubba, ami minden bizonnyal a szeptember vége óta üzemelő labdarúgó-akadémiának köszönhető, ahol rendkívül jó feltételek között, illetve kiváló edzők felügyeletével fejlődhetnek a tehetséges fiatalok. Két- és háromágyas szobák, tanuló-, szabadidő-, orvosi és masszázsszoba, zuhanyzók, szauna, tanácsterem, a mérkőzések elemzésére való helyiség és minden csapat számára külön öltöző várja a jelenleg bentlakó huszonöt fiatal labdarúgót, az akadémia mögött pedig négy füves és műfüves pályán lehet edzeni. Az egyiket hamarosan befedik, így a téli edzések feltételei is sokkal kedvezőbbé válnak.

Az akadémiának tizennégy alközpontja van, ezek szinte egész Vajdaságot felölelik.

— Régiónként szeretnénk magasabb szintre lépni. Számunkra fontos a környékbeli klubok jövője, mert csakis egymást segítve tudunk fejlődni, illetve jelentősebb eredményeket elérni. Alközpontjaink edzőinek bérét mi álljuk, és különféle sporteszközöket is beszereztünk ennek a tizennégy klubnak. Az infrastruktúrát illetően több kisebb és két nagyobb műfüves pályát létesítünk az idén néhány klubban. Kiváló viszonyt alakítottunk ki mind a tizennégy alközponttal: ők a fiatal, tehetséges labdarúgóikat hozzánk irányítják, mi pedig az eszközök beszerzésében és az infrastruktúra fejlesztésében segítünk nekik. Az edzőket folyamatosan képezzük, gyakran szakmai előadásokat, tanfolyamokat szervezünk számukra. Az együttműködés eredményeként alközpontjaink az eddigi szintet alaposan túlszárnyalják, és zavartalanul fejlődhetnek tovább.

A régi stadion bontási munkálatai a végéhez értek, a centerpálya építése pedig azonnal megkezdődik, mihelyt az időjárási körülmények lehetővé teszik. A tervek szerint a 4000 férőhelyes objektum 2020 folyamán készül el.

Beszélgetésünk végén Palágyi szólt néhány szót a Blue Betyars nevet viselő szurkolócsoportról, mely még akkor is kitartott a csapat mellett, és megtapsolta a fiúkat, amikor nem az elvárások szerint teljesítettek. A BB még a belgrádi Marakana stadionba, a Crvena zvezda elleni kupameccsre is elkísérte kedvenceit, hogy bátran szembenézzenek a Delije csoportjaival — és nem vallottak szégyent.

A klubban remélik, hogy a következő idénytől kezdve évente találkozhatnak a Crvena zvezdával és a Partizannal is, vagyis az álom, a Szuperligában való szereplés az előttünk álló tavaszi idény folyamán sikerülni fog.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..