Egymást építő párhuzamok
Martinek Imre
2014.05.24.
LXIX. évf. 21. szám
Egymást építő párhuzamok

Gyülekezeti születésnap kopjafás koszorúzással, bérmálkozás és anyák napi műsor Dél-Bánságban — helyszíni képes beszámoló az egyházközségi eseményekről.

Fennállásának 215. esztendejét ünnepelte, afféle családi bensőségességgel, a torontálvásárhelyi református gyülekezet. A háromnapos találkozó úrvacsorával egybekötött, vasárnap délelőtti istentisztelettel — amelyen a hódmezővásárhely—ótemplomi gyülekezet lelkésze, nt. Bán Csaba hirdette az igét — lett teljes. Rendhagyó módon járta körül az alkalomhoz választott passzust (Barátom, hát ezért jöttél?” Mt.26, 50). Párhuzamot vont az egymáshoz és Jézushoz való közeledési módok között. Egyúttal ezekre a kérdésekre is választ keresett: tudunk-e egymáshoz közel menni, s ha igen, meddig, és főképp: mily módon? Botokkal-e, esetleg akaratosan? Vagy inkább szeretettel? Hogy buzgóságunkban azért mégse gázoljunk bele egymás életébe!

A Nemzeti ima akkordjai és az elbocsátó áldás után a templomkerti kopjafák megkoszorúzására is sor került. Magyarország szerbiai külképviseletének nevében Andrékó Gábor, a szabadkai főkonzulátus konzulja helyezte el az emlékezés virágait. Rajta, valamint a nt. Gyenge Károly lelkész által vezetett vendéglátó egyházközség képviselőin kívül a hódmezővásárhelyi és a nagyatádi delegáció koszorúzott. Ez utóbbi küldöttséget nt. Jakab László Tibor lelkész vezette.

Az ünnepi pillanatokat nt. Marton Károly bánsági esperes is méltatta, továbbá Vidács László, az antalfalvi község alelnöke. A helyi egyházközség Dalárdája Tóth Zsolt kántor vezényletével a II. Református Világtalálkozó himnuszát, valamint a Szózatot adta elő. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével ft. Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Hallgató Imre főgondnok úr is.


A falu katolikus egyházközségében május 11-én osztották ki a bérmálás szentségét. Gyurits Kotormán Mária hitoktató felkészítésében kilenc ifjú — Kincses Kinga, Szilágyi Emília, Becsei Mária, Szilágyi Andrea, Oszterman Emília, Sára Viktória, Kovács Adrijana, Varga Laura és Kiss Attila — nyert jogot a Szentlélek ajándékainak átvételére. Az ünnepi szentmisét msgr. Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök celebrálta a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt katolikus templomban.


Alkalmi összeállítással ünnepelték meg az anyák napját Hertelendyfalván. A műsort, amelynek a hajdani falu református egyházközségének Gyülekezeti Otthona nyújtott béfogadó hajlékot, a hétvégi óvoda jelenlegi és volt növendékei készítették Balog Hajnalka és Lőcsei Márta óvónők koordinálásával.              

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..