home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egymást elfogadva
Martinek Imre
2009.06.17.
LXIV. évf. 24. szám
Egymást elfogadva

Mottó: ''...és ne igazodjatok e világhoz...” (Róm12,2)
Csoportkép istentisztelet utánMindkettőjük kiindulópontja az erdélyi Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet volt egykoron Kolozsvárott. Egymásra találásuk és egybekelésük, majd ezt követően a kétéves segédlelkészi szolgála...

Mottó: ''...és ne igazodjatok e világhoz...” (Róm12,2)
Csoportkép istentisztelet után

Mindkettőjük kiindulópontja az erdélyi Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet volt egykoron Kolozsvárott. Egymásra találásuk és egybekelésük, majd ezt követően a kétéves segédlelkészi szolgálat, illetve a sikeres nagypapi vizsga után a Gondviselés a szerémségi Maradékot jelöli ki az erdélyi Beszterce városában született Gyenge Károly tiszteletes úr és felesége, a pirosi Gyenge Szlifka Tilda tiszteletes asszony lelkipásztori állomáshelyéül. Móricz Attila és Móriczné Bátki Anna református lelkészházaspár örökébe 2007 november elsején léptek Torontálvásárhelyen. A mintegy ezerhatszáz tagot számláló dél-bánsági gyülekezet leplezetlenül magas mércéjű elvárásokat támasztott irántuk az elődök által megkezdett építői munkálatok után, de végül nemcsak befogadta, hanem bizalmat is szavazott nekik a helyben maradáshoz. Pontosabban meghívta őket, s a presbiteri közgyűlésen elfogadott ún. aláírási minimummal felterjesztette kérvényét a püspökséghez, ami végül is elfogadtatott, és ünnepélyes keretek között érvénybe léptetett. Szabadon fogalmazva, a falu református gyülekezetének tizenkét év után ismét lett ''saját” lelkésze. Pontosabban lelkészei. Beiktatást ugyanis - a visszaemlékezők szerint, legutóbb mintegy negyven évvel ezelőtt tartottak a Torontálvásárhelyi református egyházközségben. A mostanira az ünneptelen félévet megelőző, vagyis a Szentháromság vasárnapja előtti napon került sor.
''Ne szabjátok magatokat e világhoz...” - választotta az alkalmi igeszakaszt Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből ft. Csete Szemesi István püspök úr, aki huszonhét éven keresztül volt egykoron szolgálattevő lelkész Torontálvásárhelyen. Utalt a lelkipásztorok missziós feladatára is, melyet gyülekezetük egybetartása és erősítése érdekében kell betölteniük a Szentlélek ószövetségi és újszövetségi üzeneteinek, mai helyzetképekben is hiteles tolmácsolásával.
- Kérem a gyülekezetet, fogadják el lelkipásztoraik tanítását, intését, útmutatását. S imádkozzanak értük, hogy munkájukat Isten dicsőségére, Anyaszentegyházunk javára tudják végezni - mondta.
A szolgálattevő püspök által elvégzett ünnepélyes beiktatási bejelentésére a gyülekezet a 397. dicséret második versével (Az Úrra bízd a dolgot, könnyebb így a teher) felelt, majd az egybegyűlteket Gyenge Károly lelkész úr szólította meg.
- Hadd legyen szólásom inkább kérés, mintsem ígéret. Hogy a beiktatás után is nemcsak megértjük egymást, de megbocsátani is tudunk egymásnak. Békejobbot nyújtani mindenkor, adandó félreértéseink tisztázásához.
A szertartás a vizsolyi Biblia-másolat, a templom kulcsainak, valamint az evilági dolgokbani jogerős döntéshozatalra is felhatalmazó, egyházközségi bélyegző jelképes átadásával folytatódott. Megfontoltan mérsékelt, illetve fiatalos, ennélfogva szókimondó(bb) hévvel tolmácsolt, mindkét esetben pedig találó igeszakasszal fűszerezett köszöntők sorjáztak az ünnepeltekre. Nemkülönben a hatalmas templom ijesztő foghíjassággal ''tömött” padsoraira. Olykor bizony fájón, de aki szólott, az nem a füleknek tette azt hangzatosan! Hiszen, mint elhangzott intőleg, a lámpást sem azért gyújtják, hogy véka alá rejtsék. Sem Torontálvásárhelyen, sem a szárnyait próbálgató módosi gyülekezetben, vagy országunk magyarságának bármely anya- és szórványgyülekezetében.
Az ünnepi istentiszteleten a beiktatandó lelkészek családi és baráti köre mellett meghívottként jelen volt a helyi és a községi választmány küldöttsége, valamint az ünnepeltek örömében osztozó lelkipásztori szolgatársak: nt Marton Károly a Bánsági és nt Botos Elemér a Bácskai Református Egyházmegye esperesei, Móricz Árpád bácskossuthfalvi, Fekete Annamária maradéki, Botos Andrea pirosi, Kiss Nándor nagybecskereki és Halász Béla hertelendyfalvi lelkészek. Továbbá Hallgató Imre, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház főgondnoka, illetve Erős Mihály a torontálvásárhelyi római katolikus hívek plébánosa. Végezetül a 4Móz.6,24-25 igeszakasz ihlette áldás és a nemzeti ima csendült fel a Dalárda előadásában, Tóth Zsolt kántor vezénylete alatt. A bensőséges ünnepség ebéddel egybekötött társalgással folytatódott/zárult a gyülekezeti otthonban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..