Egymásba fonódó szálak

Egymásba fonódó szálak

Szeptember 6-án ünnepelte meg a Nagyatádi református egyházközség gyülekezete a temploma építtetésének 75. évfordulóját. A meghívott vendégek között a nagyatádi reformátusok lupéni (dél-erdélyi), nyüvedi (partiumi) és torontálvásárhelyi testvérgyülekezeteinek delegációja is jelen volt.

A megemlékező és hálaadó vasárnapi istentisztelet keretében az Úr Igéjét (Zsolt 19,2) ft. Steinbach József püspök úr, a Dunántúli református egyházkerület első őrállója hirdette. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szászfalvi László országgyűlési képviselő is, aki gondolataival („Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nékem?” Zsolt 56,5) az egyedüli s követendő útirányt vázolta fel.

Az elbocsátó áldás után az emlékező közösség a templomkertben állított kopjafáknál helyezte el koszorúit, majd a nemzeti ima akkordjai után az egybegyűltek a kisváros szállodájának éttermébe vonultak át. Gazdagon megterített asztalok melletti társalgásra és ünneplésre, a már meglévő, illetve a frissen alakuló ismeretségi szálak egymásba fonódásának szándékával.

A szerző felvétele

A nagyatádi református templomot — mely 1939 és 1940 között épült fel Kenéz Sándor helyi lelkész kezdeményezésére, Szeghalmy Bálint okleveles építészmérnök tervei alapján és Vogronics Jenő okleveles építőmester szakmai irányítása alatt —, pontosabban annak külső részét 1999 és 2003 között újították fel. Az akkori projektum kiemelt támogatói a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Somogy megye önkormányzata, Nagyatád város önkormányzata és a Gustav Adolf Werk Alapítvány voltak. A gyülekezet jelenlegi lelkipásztora, nt. Jakab László Tibor hat évre visszatekintő helybéli szolgálatának idején a templom beltere és udvara, illetve a parókiához tartozó Kálvin-terem is megújulhatott/kiépülhetett.

A közös ünneplésen a Torontálvásárhelyi református egyházközség kilencfős küldöttségén kívül — melyhez az ünnep napján Máté Lajos gondnok úr is csatlakozott — Balogi András, a dél-bánsági település helyi közösségének elnöke is jelen volt. Ezzel a gesztussal is jelezve, hogy Torontálvásárhely önkormányzatának is szívügye a két település további hatékony együttműködése. Mint ismeretes, 2011. december 4-én nemcsak a somogyi és a torontáli református gyülekezetek elöljárói írtak alá testvérkapcsolati szándéknyilatkozatot Nagyatádon, hanem az önkormányzati testületek képviselői is ratifikálták jövőbeli partnerségük okmányait.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egymásba fonódó szálak
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Egymásba fonódó szálak
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink