home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egykori és mai fiatalok előtt tisztelegve
Fehér Márta
2023.03.14.
LXXVIII. évf. 10. szám
Egykori és mai fiatalok előtt tisztelegve

Fiatal képzőművészeket ünnepelt Magyarkanizsa március 15-e alkalmából. Nemzeti ünnepünk előestéjén jelenlegi bolyaisok és a zentai Bolyai Tehetségkutató Gimnázium képzőművészet tagozatán diplomázott, valamint felsőfokú tanulmányaikat művészeti akadémián folytató vagy már azt befejezett községbeli fiatal tehetségek tárlatának megnyitóját élvezhette a közönség.

Tizennégy alkotó: Ágoston Zsófia, Frank Regina, Gubi Anna, Káplár Flóra, Kovács Viktória, Sóti Liliána, Szabó Fruzsina, Szalma Antónia és Zsámbóki Zsóka, valamint Bálint Eszter, Losonc Edina, Valkay Tardos, Végső Vivien és Tigyi Vörös Viktória bemutatkozó ünnepi kiállítása nyílt meg Márciusi ifjak címmel a Dobó Tihamér Képtárban.

— Egy ilyen tárlatnak társadalmi, nemzet- és kultúrpolitikai fontossága van, hiszen a globalizáció a művészek előtt is rengeteg ajtót megnyitott, és sokan közülük élnek ezzel a lehetőséggel. A külföldön tanulók közül csupán kevesen fognak hazajönni, főleg, ha kisebb településekről származnak, mivel szakmai szempontból sokkal több lehetőséget nyújt egy város, mely egyben művészeti központ is. A község támogatása és érdeklődése nagymértékben befolyásolhatja egy ilyen helyzetnek, érzésnek a megváltoztatását. Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy (jövendőbeli) művész már a kezdetektől érezze, hogy a munkájára kíváncsiak, igényt tartanak otthon is. Egy kiállítás minden képzőművész számára lehetőség, hogy kimutassa érzelmeit, gondolatait, belső és külső küzdelmeit. A napvilágot meglátva ezek az alkotások nem mindig vívnak győzelmet, néha keserű kudarcízük van — miért csináljuk mégis tovább? Mert ha százból egy embert megérint az alkotásunk, megváltoztatja a gondolkodását, színesebbé teszi a belső világát, mi már megtettük a saját kis forradalmi lépésünket a művészet megértése és elfogadása irányában, és ez nem egy értéktelen dolog — hangsúlyozta Gubik Korina festőművész, a Bolyai TGK szaktanára.

A Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény szavalóköre Emlékezés egy régi márciusra címmel Petőfi Sándor, Juhász Gyula és Wass Albert forradalmi és szerelmi költészetéből alkotott verses összeállításával ugyancsak a fiataloknak adott bemutatkozási lehetőséget az ünnepséget szervező önkormányzat.

A tárlat előtt hagyományosan a Nagytemetőben tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt az önkormányzat, a helyi közösségek, az intézmények és a civil szervezetek, valamint a politikum és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői. A rendezvény Tóth Péter Lóránt és Kálló Béla közös műsorával ért véget a Művészetek Házában. A két művész a nagy sikerű Szabadságharc — Petőfi és Arany barátságának két éve produkcióval tette maradandóvá az ünnepet.

Fényképezte: Puskás Károly

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..