Egyirányú utazás

Egyirányú utazás

Minden év áprilisában világszerte megemlékeznek azokról, akiknek már sikerült távolabbi perspektívából is megszemlélniük bolygónkat. Az elmúlt évtizedekben sokan megfordultak az űrben, némelyek kisebb, mások pedig nagyobb távolságokra merészkedtek. Persze ha a felfoghatatlanul hatalmas univerzum mértékeivel tekintünk az ember űrbéli tevékenységeire, akkor kijelenthetjük, hogy a Föld lakói nem igazán tudták átlépni saját árnyékukat, és szinte egy tapodtat sem jutottak előre az űrkutatásban.

Kétségtelen, hogy az utóbbi esztendőkben legtöbbet, avagy számottevő tudást talán a Hubble űrteleszkópnak köszönhetünk. Magát a távoli helyekre való űrutazást azonban még egy ilyen fejlett szerkezet sem tudja elősegíteni. Egyelőre még azt sem tudjuk biztosan kijelenteni, hogy jártak-e egykor emberek a Holdon. Túl sok homály és titokzatosság lengi körül ugyanis ezt a kérdést. Természetesen azt is mondhatjuk, hogy az emberiség már túljutott a Holdon vagy azt, hogy továbblépett egy lépéssel. Hiszen évek óta javában folynak az előkészületek a Mars benépesítésére, kolonizációjára. Valószínűleg mindenki tud róla, hogy az élelmes cégek már el is kezdték toborozni az első telepeseket a vörös bolygóra. A Mars One nevű társaság célja, hogy 2023-ra emberek által benépesített települések jöjjenek létre a Földtől nem is annyira távoli égitesten. Hogy mit várnak a jelentkezőktől? Elsősorban azt, hogy felejtsék el a visszautazást. A tervezett „turistaút” ugyanis ezúttal egyirányú lesz. Másodsorban pedig egy jókora adag kíváncsiságot és alkalmazkodóképességet, illetve egy csipetnyi kreativitást. Sokan azonban úgy vélik, hogy a Mars-kolónia ötlete csupán egy megtévesztés lehet, mivel az elképzelés túlságosan is valóságshow-szagú.

Persze olyan cégek is vannak, amelyek rövidebb utakra rendezkedtek be. Ők csupán a sztratoszféra felsőbb rétegeibe kínálnak utazást az érdeklődők részére. Egy kínai vállalat léggömbbel felbocsátott űrkapszulában juttatná a turistákat a célállomásra. Az űrturisztikai iroda a többi közt a Földnek a filmekből ismert gyönyörű görbületét és a felhőkkel takart felszínét mutatná meg az embereknek. A szerencsés utazók pedig ezenkívül a gravitáció kisebb fokú csökkenését is átélhetnék.

Szóval, egyre bővül a űrturisztika kínálata, de továbbra is úgy tűnik, hogy minél jobban próbáljuk megismerni a világegyetem működését, annál kevesebbet tudunk róla.


Olvassa el Talpai Lóránt adatlapját is!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egyirányú utazás
Heti Jegyzet
Egyirányú utazás
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink