home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egyházi hírválogatás
Balázs Szilvia
2020.04.04.
LXXV. évf. 14. szám
Egyházi hírválogatás

A koronavírus-fertőzöttek teljes búcsút nyerhetnek — A járvány megszűnéséért fohászkodik Ferenc pápa — Virtuális templom nyílt Romániában

A koronavírus-fertőzöttek teljes búcsút nyerhetnek

Az Apostoli Penitenciária március 20-án dekrétumot adott ki, melyben teljes búcsút engedélyez a koronavírusban szenvedő betegeknek, valamint azoknak, akik gondozzák őket és a világ minden hívőjének, akik imádkoznak értük. A dokumentum emlékeztet a közösségi feloldozás lehetőségére is ebben a súlyos szükséghelyzetben — áll a Vatikáni Rádió internetes honlapján. A döntés értelmében a koronavírusban szenvedő betegeknek, akik karanténban vannak, továbbá az egészségügyi dolgozók és a családtagok számára, akik ki vannak téve a fertőzés veszélyének, mert gondozzák a fertőzötteket, a teljes búcsú elnyeréséhez elegendő, ha elimádkozzák a hiszekegyet, a miatyánkot és egy Mária-imát. A többi hívő választhat, szentségimádást végezhet, legalább fél óráig olvashatja a Szentírást, elmondhatja a rózsafüzért, vagy más módon is kérheti Istentől a megbocsátást, Atyánk kegyelmét, áldását. Felmerült továbbá kórházlelkészcsoportok létrehozásának lehetősége is a fertőzéstől való védekezés normáinak tiszteletben tartásával, hogy gondoskodni tudjanak a betegek lelki ellátásáról.


Illusztráció (Pixabay.com)

A járvány megszűnéséért fohászkodik Ferenc pápa

Ferenc pápa minden hónap elején video-imaüzenetet tesz közzé. Ezúttal rendkívüli imaüzenetében egységre szólította fel a híveket a világ minden táján, és egyúttal arra kérte őket, hogy imádkozzanak Szűz Máriához, és kérjék oltalmát a világot sújtó próba idején.

— Mindannyian együtt imádkozzunk a betegekért és a szenvedőkért — idézi Ferenc papa szavait a Vatikáni Rádió. — Oltalmad alatt keresünk menedéket, Istennek Szent Anyja. Ne vesd meg könyörgéseinket a próbatétel idején, és szabadíts meg minket minden veszélytől, ó dicsőséges és áldott Szűz. Köszönetet mondok minden kereszténynek és jóakaratú embernek, akik ebben a pillanatban imádkoznak, egységben, attól függetlenül, hogy milyen vallási hagyományhoz tartoznak.

Mindeközben a Szentszék jelezte, hogy elhalasztják Ferenc pápa május 31-ére tervezett, máltai útját. Hogy a pünkösdvasárnapi, egynaposra tervezett utat mikor tudja megvalósítani a pápa, egyelőre nem tudni.

Virtuális templom nyílt Romániában

A RomKat.ro, az erdélyi katolikus internetes portál lehetőséget kínál, hogy a koronavírus idején is bárki részt vehessen szentmiséken, szentségimádáson, mindezt az internet által, anélkül, hogy valamelyik közösségi oldalhoz csatlakozna.

— Figyelve az alakuló folyamatokat arra az elhatározásra jutottunk munkatársaimmal, hogy virtuális templomot építünk, ahol a járvány idején napi szentmisét, lelki útravalót, segítséget kínálunk az egyéni és az internetes összekapcsolódás által a virtuális közösségi imához — írja közleményében Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója. Az érdeklődők az internetes imaportált a templom.ro oldalon találják.


Forrás: vaticannews.va, Magyar Kurír, RomKat.ro

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..