home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyházi hírek a nagyvilágból
Balázs Szilvia
2020.05.14.
LXXV. évf. 20. szám
Egyházi hírek a nagyvilágból

Felújítják az „órás templomot” — Szlovákiában újra megteltek hívekkel a templomok — Az interneten is követhették az imádságot az érettségizőkért

Felújítják az „órás templomot”

A domonkos rendi atyák jóváhagyásával, illetve az UNESCO, valamint a helyi hatóságok együttműködésével hamarosan megkezdődik a négy éve felrobbantott Miasszonyunk-kolostortemplom újjáépítése — adja hírül a Vatikáni Rádió. Az „órás templom” még 2016-ban rongálódott meg súlyosan, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet Moszulba helyezte a főhadiszállását. A munkálatok azért is különösen fontosak, mert a helyi szakemberek egyébként sem jutnak túl könnyen munkához, most, a koronavírus-járvány idején pedig még kevésbé van erre lehetőségük, így a templom felújítása nekik is munkát — ezzel pedig megélhetést — kínál. A Miasszonyunk-óratemplom Moszul óvárosának szívében található, 1870 körül épült, és nevét a tornyában levő nagy óráról kapta, melyet Eugénia francia császárné ajándékozott a domonkos atyáknak. A templom kezdettől fogva Moszul jelképe volt, az évek során pedig számos lelkiségi, kulturális és nevelési tevékenységnek adott otthont, ami a városlakók testvéri együttélésének szimbólumává tette — áll a Vatikáni Rádió tájékoztatójában. Fontos építészeti és kulturális értéket is képvisel. A helyreállítási munkálatokat az UNESCO stabilizációs és restaurációs projektuma — Reviving spirit of Mosul — keretében végzik el, valamint az Egyesült Arab Emírségek pénzeli.


Szlovákiában újra megteltek hívekkel a templomok

Május 6-ától ismét a hívek részvételével mutatnak be szentmiséket Szlovákiában — tudósít a Vatikáni Rádió. A március 10-e óta érvényben levő óvintézkedések szellemében eddig ugyanis csak magánmiséket mutathattak be a papok, illetve kizárólag a legszűkebb asszisztencia vehetett részt személyesen is a szentmiséken. A legtöbben azonban csak a világhálón követhették az istentiszteleteket. A szlovákiai katolikus és közszolgálati televízió, valamint az ország területén működő rádiók is fokozott gyakorisággal sugároztak élő adásban szentmiséket. A magyar híveknek rendszeresen lehetőségük volt anyanyelvükön elhangzó misékbe bekapcsolódniuk.

Igor Matovič szlovák kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy május 6-án Szlovákia egész területén egyszerre lép érvénybe a koronavírus miatt meghozott óvintézkedések enyhítésének második és harmadik fázisa. A szlovákiai templomokban most maszkot viselve, egymástól 2 méter távolságot tartva, a kézfogást mellőzve lehetnek jelen a hívek. Vasárnaponként külön szentmiséket is tartanának, ezzel védve a templomba vágyó idősebbeket.

 

Az interneten is követhették az imádságot az érettségizőkért

Az érettségizőkért imádkoztak a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet papnövendékei a szeminárium kápolnájában, a közvetítésbe a hívek is bekapcsolódhattak az intézmény YouTube-csatornáján. Az imádság utólag is megtekinthető — tájékoztat a Győri Egyházmegye a hivatalos honlapján. Veres András megyés püspök az imádság keretében mondott elmélkedésében az ünnep, valamint a krisztusi értékek melletti kitartás fontosságáról beszélt. Arra kérte a fiatalokat, hogy ne siettessék az időt, legyenek türelemmel, különösen a jelenlegi helyzetben. Azt kívánta a diákoknak, hogy életükben mindig legyen néhány igazi, krisztusi barát, aki segít előrehaladni a jóra való törekvésben.


(Források: Vatikáni Rádió, Győri Egyházmegye, Magyar Kurír)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..