home 2023. december 08., Mária napja
Online előfizetés
Egyházi hírek
Balázs Szilvia
2020.09.21.
LXXV. évf. 38. szám
Egyházi hírek

Slavko Večerin az új szabadkai püspök — Elmarad a szeptemberi egységes lelkészképesítő vizsga Magyarországon

Slavko Večerin az új szabadkai püspök

Ferenc pápa elfogadta Msgr. dr. Pénzes János korábbi szabadkai megyés püspök nyugdíjazási kérelmét. A leköszönő püspök Bajmokon született 1943-ban, kinevezését 1989-ben kapta meg II. János Pál pápától. 1998-tól a püspöki konferencia elnökhelyettese, a liturgikus és szerzetesi tanács elnöke volt. Az idén szeptember 8-án fogadta el lemondását Ferenc pápa, utódjául pedig Slavko Večerint, a Szabadkai Egyházmegye papját nevezte ki, aki idáig általános helynökként szolgált. Pénzes János örömét fejezte ki, hogy legközelebbi munkatársának püspöki tisztségbe való kinevezése éppen egy ilyen szép ünnepre, Kisboldogasszony napjára esett.
Slavko Večerin 1957. június 6-án született Szabadkán, a zágrábi Katolikus Teológiai Fakultáson végezte filozófiai és teológiai tanulmányait. 1983. augusztus 14-én szentelték pappá. Szolgált Zomborban, Bácson, Bajmokon és Szabadkán is. 1994-től 2006-ig a Szabadkai Püspökség titkári teendőit is ő végezte. 2005-ben nevezték ki általános helynökké. Slavko Večerin atya, kinevezett szabadkai püspök a horvát anyanyelvén kívül magyarul is folyékonyan beszél.

Elmarad a szeptemberi egységes lelkészképesítő vizsga Magyarországon

Szeptemberben tartották volna az egységes lelkészképesítő vizsgát a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa a koronavírus-járvány miatt hozta meg határozatát még augusztus 17-én.
Mivel igen nagy volt az érdeklődés — csaknem százan jelentkeztek a vizsgára —, a testület úgy döntött, a kétnapos eseményt egyelőre elhalasztja. Ha a körülmények megengedik, a lelkészképesítő vizsgát a tavasszal pótolják. A szervezők azt ígérik, az új időpontról minden jelentkezőt idejében értesítenek.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..