home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egyházaskér: Maradnak-e őrzők a strázsán?
Tóth Lívia
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
Egyházaskér: Maradnak-e őrzők a strázsán?

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte a hétvégén az egyházaskéri Aranybogár Művelődési Egyesület.

A tartalmas, egész napos összejövetelen felidézték az aradi vértanúk hősies helytállását, emlékeztek Kálmány Lajos (1852—1919) paptudósra, vidékünk első néprajzkutatójára, a modern folklorisztika megteremtőjére és mesemondójára, továbbá Borbély Mihályra, valamint a legutóbbi háború helybeli áldozatára, Piri Géza kiskatonára (1973—1992). A rendezvénnyel összekapcsolták az óbecsei Szivárvány festőcsoport alkotónapját is, amelynek a vadászegyesület kellemes környezetben levő tanyája adott otthont.
A szentmisét dr. Sóti János törökkanizsai atya, ft. Hajdú Sándor csókai plébános úr és Novák Vince testvér mutatta be. A prédikáció egyik vezérmotívuma az Isten akaratából megvalósuló emberi tevékenység volt. Életünk során valamennyiünknek meg kell találnunk azt a feladatot, amelyet a teremtőnk ránk szabott, mert ennek végrehajtásában nemcsak mi, hanem a körülöttünk élők is örömüket lelik. 
Maros Antal, az esemény egyik szervezője, Ady Endre Intés az őrzőkhöz című versére hivatkozva fordult az emlékező közösséghez. Beszédében súlyos kérdéseket feszegetett: képesek vagyunk-e felvállalni a magyarságunkat, vagy inkább elhagyjuk a nevünket, nemzetünket és hitünket? Maradnak-e őrzők a strázsán az olyan kis falvakban is, mint Egyházaskér, ahol a lakosság száma már a háromszáz főt sem haladja meg, az általános iskola összevont alsós tagozatain pedig tíz kisdiák sincs.  
A templom előtti emlékhely megszentelése után a jelenlevők megkoszorúzták Kálmány Lajos és Borbély Mihály emléktábláját, a kopjafát és Piri Géza kiskatona emléktábláját. Az utóbbinál koszorút helyezett el a kilencvenes évek háborúival foglalkozó nagykikindai harcosok egyesületének képviselője is.
Az alkalmi műsorban bemutatkozott a csókai Orpheus Egyesület férfikórusa, Tápai Tibor versmondó, Dékány Emese felolvasta Borbély Lajos egyik meséjét a Pingált szobák című könyvből, Rekovics Réka elsőosztályos tanuló pedig a pletykás asszonyokról mondott mesét.
Az egy évtizedes múltra visszatekintő Aranybogár Művelődési Egyesület tevékenységéről szólva Burány Zoltán elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy a bánsági viharsarokban — vagy ahogyan msgr. Bogdán József atya, költő nevezte: a veszendő végeken — felvállalták a szórványmagyarság kulturális örökségének az ápolását. Csodák nem történhettek, de vannak felmutatható eredményeik. Az egyesület keretében asszonykórus működik, az ifjúsággal Orovec Zsuzsanna foglalkozott. A Kálmány Lajos emléknap immár hagyományossá vált megrendezésén kívül ezen a nyáron a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával húsz-egynéhány községbeli fiatalnak sikeres túrát szerveztek, amelyen a neves néprajzkutató nyomában jártak. A távlati tervek között szerepel a faluturizmus fejlesztése, ami megélhetést biztosíthat a faluban maradt fiataloknak.   
Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportjának tagjai ötödik alkalommal gyülekeztek Egyházaskéren. Holló Katalin eddigi és Tót Kása Piroska jelenlegi elnök elmondta, hogy 1997-ben a Sípos Galériában kezdtek el dolgozni, majd 2002-ben a művelődési egyesület szakcsoportjává alakultak át. Tagságuk a helybelieken kívül számos helységből, például Temerinből, Bácsföldvárról, Adáról, Zentáról stb. szerveződik. Meghívásra szívesen ellátogatnak a vajdasági helységekbe, alkotónapokat és többnapos kolóniákat is tartanak. Nagyon örülnek, hogy ennek a kis bánáti falunak az életébe is bekapcsolódhattak, hiszen ilyenkor kijöhetnek a helybeliek, idősebbek és fiatalabbak egyaránt, s nemcsak a különféle technikákkal ismerkedhetnek, hanem a festéssel is megpróbálkozhatnak. Alkalmi tárlatukat a délutáni órákban a vadásztanyán felszolgált ebédre érkező vendégek is megtekinthették.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..