home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyetemes értékek
Csermák Zoltán
2019.07.25.
LXXIV. évf. 30. szám
Egyetemes értékek

A Hagyományok Háza szabadegyeteme Mikházán

Augusztus második hétvégéjén rendezi első szabadegyetemét Mikházán a Hagyományok Háza. Öt helyszínen, mintegy félszáz program várja az érdeklődőket.

Első alkalommal rendezi szabadegyetemét augusztus 9-e és 11-e között a Hagyományok Háza Erdélyben, a Maros megyei Mikházán. A helyszín kiválasztása is szimbolikus, hiszen a település az erdélyi magyar kultúra egyik bölcsője: a Felső-Nyárád menti „Szentföld” központjában a ferencesek 1636-ban építették fel első kolostorukat. A rend élén olyan kiváló tudósok álltak, mint Kájoni János, a Cantionale Catholicum és a róla elnevezett Kódex szerzője. A rend az oktatás területén is úttörő szerepet vállalt, a kolostorban indult el az az iskolai oktatás, amelyet később a marosvásárhelyi katolikus gimnáziumban vált példaértékűvé. A település számos neves szülötte öregbítette Mikháza hírnevét: Kacsó Sándor újságíró, aki gazdag életpályáján többek között a Brassói Lapok és a Romániai Magyar Szó főszerkesztőjeként vállalt felelősséget az erdélyi magyarságért, és Széllyes Sándor, aki a legendás Székely Népi Együttes vezéralakjaként ápolta szülőföldjén, és vitte el ősei kultúráját a nagyvilágba.

Ezekhez a gyökerekhez tér vissza a Hagyományok Háza az első mikházi szabadegyetem megrendezésével, amely szándéka szerint a hagyományátadás például szolgáló gyakorlatait tárja a résztvevők elé a nappali előadásokon, valamint a műhelymunkában.

Erre öt helyszín: a Csűrszínház, a Sátor, a Kultúrotthon, a Kántor lak, valamint az Óvoda szolgál. A több, mint félszáz programon minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót, az esti műsorokra pedig azokat is várják, akik egyszerűen egy jó előadásra vágynak, vagy mulatni szeretnének a hajnalig tartó táncházban.


Információk:
https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/hagyomanyok-haza-szabadegyetem

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..