home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Egyesülés
Talpai Lóránt
2023.07.27.
LXXVIII. évf. 30. szám
Egyesülés

Még szorosabbá válik az orosz—fehérorosz együttműködés — Cseh—amerikai védelmi együttműködés jött létre — A NATO újabb 500 katonát vezényelt Észak-Koszovóba — Még szorosabbá válik az orosz—fehérorosz együttműködés

Még szorosabbá válik az orosz—fehérorosz együttműködés

Fehéroroszország ratifikálta az Oroszországgal közös katonai kiképző központok létrehozásáról és működtetéséről szóló megállapodást. A BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök aláírta azt a megállapodást, amely lehetővé teszi Oroszország és Fehéroroszország között a katonai egységekre épülő kiképző és harci központok létrehozásának, működtetésének szabályozását. A dokumentum szerint a központok célja, hogy javítsák Oroszország és Belarusz katonai erőinek koherenciáját és harci kiképzését. Az új katonai kiképző központok fő feladata a közös harci kiképzés és a közös szolgálat ellátása lesz. A feladatok között szerepel a két ország fegyveres erői „harci kiképzésének egységesítése” is.


Fotó forrása:MTI

 

Cseh—amerikai védelmi együttműködés jött létre

A prágai képviselőház jóváhagyta a cseh—amerikai védelmi együttműködésről szóló szerződést. Miután a szenátus már a múlt héten igent mondott, a dokumentum érvénybe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik. Petr Pavel korábban közölte, hogy támogatja a szerződést, mely a cseh sajtóban és a közvéleményben egyaránt vitákat robbantott ki. A 200 tagú parlamenti alsóházban a többórás, éles vita után a szavazáskor jelen lévő 144 képviselőből 115-en támogatták a szerződés elfogadását, míg az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom összes, valamint az ANO mozgalom 4 képviselője ellene szavazott. Az ellenzők szerint a szerződés lehetővé teszi az Egyesült Államoknak, hogy Prága beleegyezése nélkül katonákat állomásoztasson, illetve támaszpontokat létesítsen Csehország területén.

 

A NATO újabb 500 katonát vezényelt Észak-Koszovóba

A NATO mintegy 500 katonával megnövelte jelenlétét Észak-Koszovóban, válaszul az ott tapasztalható feszültségre — jelentette ki Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára az Aleksandar Vučić szerb elnökkel megtartott sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, hogy a NATO már évek óta jelen van a térségben az ENSZ által támogatott békefenntartó KFOR-missziójával, mely pártatlan tevékenységet végez. A haderő megerősítésére egyebek között azért volt szükség, mert májusban megtámadták egyes egységeit. Stoltenberg felszólította a feleket a feszültségek csökkentésére, továbbá arra, hogy tartózkodjanak az eszkalációhoz vezető cselekedetektől és nyilatkozatoktól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..