home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egyenes lesz Szent István koronájának keresztje egy különleges installáción
MTVA
2021.08.12.
LXXVI. évf. 32. szám
Egyenes lesz Szent István koronájának keresztje egy különleges installáción

Csaknem egy évig készült hazai mesteremberek és iparművészek bevonásával Havadtőy Sámuel képzőművész installációja, amely Szent István király szellemi örökségét idézi fel és amely augusztus 20-tól látható a felújított Szent István-teremben. A művész szentendrei műtermében látta vendégül a Librettó stábját, ahol elárulta azt is, miért született az a döntés, hogy alkotásukon a korona keresztje egyenesen áll.

Augusztus 20-án nyitja meg kapuit az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában, itt tekinthető majd meg a világhírű művész, Havadtőy Sámuel különleges installációja, amely első királyunk örökségének állít emléket, felidézve Imre herceghez írt intelmeit. 

„A kiállítás tisztelgés Szent István személye előtt, hiszen hozzá fogható politikus, aki ennyire átlátta a jövőt, az európai történelemben kevés volt. Pillanatnyi döntést hozni az életben könnyű, de egy nemzet sorsát eldönteni, úgy hogy az jó döntésnek bizonyult ezer év távlatából nézve, az csodálatos. Az installáció ajtói annak szimbólumai, hogy István király megnyitotta hazánk kapuit a keresztény kultúra felé” – fogalmazott az M5 kulturális csatornának adott interjújában a művész. „Az alkotás során a legérdekesebb dilemma számomra a korona volt, hiszen minden ábrázolásban ferde a kereszt. Ugyanakkor tudjuk, hogy a koronázáskor, valamint mikor intelmeit írta, még egyenesen állt” – mondta a művész arról, miért döntöttek hosszas gondolkodás után ez utóbbi mellett.

Hogy milyen szerepet kap a csipke a műben és hogy életművében milyen jelentőséggel bír ez a kiállítás, az kiderül a Librettó videójából, mely IDE kattintva tekinthető meg.

 Librettó – minden hétköznap 19 órától az M5 műsorán!

A fotón Orbán Viktor miniszterelnök és a tábornoki kar jelenlétében tiszti esküt tesznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézetének végzett hallgatói a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt a budai Várban, a Kapisztrán téren 2021. július 3-án. Fotó MTI/Koszticsák Szilárd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..