home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
Egyelőre győzelemre állnak a helyi termelők!
2015.09.29.
LXX. évf. 38. szám

A Magyar Mozgalom sajtónyilatkozata a Zenta községbeli állami földek bérbeadásával kapcsolatos legújabb fejleményekről.

2014 novemberében került nyilvánosságra, hogy Topolya Község tizenegy tisztségviselője fél év alatt a községi költségvetésből munkavégzési ösztönzés és prémium címén 2,5 millió dinárt kapott.

2014. december 2-án a VMSZ Elnöksége nevében Pásztor István arra szólította fel a párt színeiben a topolyai városi vezetésben szerepet betöltő embereket, hogy nyújtsák be lemondásukat. A VMSZ topolyai tisztségviselői eleget tettek a felszólításnak. A pártelnöki sajtótájékoztatón elhangzott indoklás szerint a döntéssel a VMSZ azt kívánta jelezni, hogy az az értékrend, ami a topolyai javadalmazási gyakorlatból kiolvasható, összeegyeztethetetlen azzal, amit a párt képvisel. Megengedhetetlen, hogy ilyesmi folyjon a VMSZ vezetőinek tudta nélkül – mondta akkor Pásztor István.

Zentán az elmúlt két hétben nagyságrendekkel nagyobb botrány került napvilágra az állami földek bérbeadása kapcsán. Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere, a VMSZ alelnöke és Borbély Ferenc, a község alpolgármestere mindent megtettek annak érdekében, hogy 2417 hektár állami földterületet a helyi termelők helyett az újvidéki Matijević húsfeldolgozó által megvásárolt zentai Mezőgazdasági Rt. használhassa továbbra is. A Szabadkai Gazdasági Bíróság az ügyben eljárva megállapította, hogy a Zentai Önkormányzat rendelkezik a törvényes jogalappal ahhoz, hogy megfelelő eljárásban bérbeadja a 2417 hektár állami tulajdonban lévő földterületet. A bíróság szeptember 19-én kelt végzésével elutasította a Mezőgazdasági Rt. és a Matijević húsfeldolgozó azon kérelmét, hogy ideiglenes intézkedéssel kötelezze a Zentai Önkormányzatot, hogy vonja ki a bérbeadásra szánt területek közül a 2417 hektár állami földet. Az ideiglenes intézkedés iránti kérelmében a Mezőgazdasági Rt. és a Matijević húsfeldolgozó 332 millió dinár összeget jelölt meg perértékként.

A Magyar Mozgalom szeptember 26-án felszólította Zenta polgármesterét, hogy azonnal helyezze hatályon kívül azt a rent, amellyel kivonta a bérbeadás alól a 2417 hektár állami földet és késlekedés nélkül bonyolítsa le a bérbeadást a szeptember 2-ai nyilvános hirdetményre jelentkezett termelők részére.

Ceglédi Rudolf polgármester, a VMSZ alelnöke szeptember 28-án bejelentette, hogy a helyi gazdák részvételével október 15-ig megtartják a bérbeadást. Egyelőre győzelemre állnak a helyi teremelők! Reméljük, hogy így is marad.

A közfelháborodást kiváltó zentai ügyben minden a VMSZ vezetőinek a tudomásával folyt, hiszen az eseménysornak a VMSZ egyik alelnöke, Ceglédi Rudolf a főszereplője. Reméljük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, a topolyai önkormányzati vezetők lemondatása során követett politikai és erkölcsi mércét alkalmazza ezúttal is. Amennyiben a topolyai városvezetésnek egy évvel ezelőtt egy 20 ezer eurós ügy miatt vállalnia kellett a felelősséget, akkor a mostani 332 millió dinár értékű zentai botránynak sem lehet más a végkifejlete.

Zenta, 2015. szeptember 28.

Sándor József, a Magyar Mozgalom Mezőgazdasági Munkacsoportjának koordinátora
Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom Zenta Községi Csoportjának koordinátora

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..