home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egyedi kiegészítők drótfonással
Szakáll Laura
2022.10.30.
LXXVII. évf. 43. szám
Egyedi kiegészítők drótfonással

Az alkalmi ruhák mellé sokan választanak színben is jól harmonizáló, különleges kiegészítőt, nyakéket, fülbevalót. Hajpántos, kövekkel vagy gyöngyökkel kirakott fejdíszt ma már nem csak menyasszonyok viselhetnek, a báli ruha mellé is tökéletes választás lehet egy ilyen darab.

Divatos, egyedi ékszereket készít a bajmoki Ivanković Csilla. Néhány éve hobbiszinten foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Kövekkel, gyöngyökkel és hajlítható dróttal dolgozik. Az estélyi ruhákhoz illő alkalmi ékszerek mellett ünnepi és menyasszonyi fejdíszek kerülnek ki a keze alól. Kezdetben a hozzátartozóit lepte meg egy-egy különleges darabbal, de ma már rendeléseket is fogad. Csilla munkáit a közösségi oldalakon tekinthetik meg az érdeklődők.

— Három–négy éve foglalkozom ezzel. Úgy kezdődött, hogy a lányommal a különféle internetes portálokat nézegettük, és láttuk, hogy vannak újfajta, drótfonással készült hajdíszek. Kedvet kaptam hozzá, de természetesen nem lehet a semmiből ékszert előállítani, ékszerdrót kell hozzá, valamint különféle gyöngyökre és kristályokra is szükség van. Ma már pontosan tudom, hogy milyenfajta drótot kell beszerezni, hogy az tartós legyen, ne kopjon, és egészséges legyen, vagyis ne okozzon gondot a viselése. Kipróbáltam, és nagyon megtetszett. Olyannyira, hogy napi egy díszt elkészítettem. Persze ezt a munka mellett csinálom, vagyis csak hobbi számomra. Ezek mind egyedi darabok, nem kezdtem bele sorozatgyártásba. Eleinte a családnak, az unokámnak készítettem drótfonással kidolgozott hajpántot, majd ezt többen látták, és szóltak, hogy ők is szeretnének. Fülbevalókkal is elkezdtem foglalkozni, majd az interneten nyitottam egy oldalt, ahol az emberek megtekinthetik a munkáimat. Később lettek megrendelőim is, elsősorban a ruhához illő kiegészítőt kértek. A dísz ünnepélyessége, egyedisége attól is függ, hogy lakodalom esetén a menyasszony, a nászasszony vagy a vendég viseli-e. Mivel a gyerekek már kiröppentek, számomra ez egy nagyon hasznos időtöltés.

* Az ötlettől a megvalósításig hogyan készül el például egy menyasszonyi fejdísz vagy ékszer?

— Az ötletet a megrendelő adja, elmondja, milyet szeretne. Persze tudnom kell, milyen lesz a hölgy frizurája, ruhája, fátyla, akkor én is tudok ajánlani. Megbeszéljük, miből legyen az ékszer, kristályból vagy másból, színes legyen-e, vagy egyszínű. Van, aki képet küld, hogy ahhoz hasonlót szeretne. Pontosan olyan nem lesz, mert a kézimunkának ez a szépsége, hogy sosem készül két teljesen egyforma darab.

* Estélyi ruhához milyen kiegészítőt javasol?

— Általában van elképzelése a megrendelőnek. Én azt vallom, a kevesebb néha több. Ha valaki egy szép, díszes, hangsúlyos fülbevalót választ, akkor nem ajánlom a nyakláncot, a nyakéket vagy a hatalmas karcsatot mellé, hanem esetleg csak egy gyűrűt, vagy még azt sem. De ezt általában a megrendelők is érzik. A díszes hajpántok is nagyon divatosak most. Ezeket nem csak menyasszonyok igénylik, hiszen alkalmi rendezvényekre is gyakran kérnek színes hajdíszt.

* Milyen árnyalatokkal dolgozik a legszívesebben?

— A pasztellszíneket szeretem, de itt nem az én ízlésem a mérvadó. Ha a ruha visszafogott színű, akkor a fülbevaló vagy az egyéb kiegészítő lehet egy kicsit élénkebb. Ha például zöld a ruha, ahhoz általában zöld fülbevalót vagy hajpántot szeretnének. A táska is meghatározó, ha ugyanis aranyszínű lánc van rajta, akkor ahhoz arany kiegészítő lenne a legjobb választás. Ez a megrendelő ízlésétől függ, de én természetesen mindig ajánlok valamit.

* Jelenleg mire van a legnagyobb igény?

— Most főleg fülbevalókat készítek. Eléggé holtszezon van, az esküvői idény véget ért, mert általában márciustól október végéig tart. Lassan már az újévi alkalmi ruhákhoz rendelnek kiegészítőket a hölgyek.

* Mi most a legdivatosabb?

— A nagyobb kövek nagyon felkapottak. Nem drágakövekről van szó, hanem festett kristályokról. Általában van egy nagyobb darab, ehhez mozaikszerűen épülnek a kisebbek, ami szép, elegáns látványt nyújt. Ezekre nagy a kereslet, de a cirkonláncok is közkedveltek.

* Nálunk mennyire van kialakulóban az egyedi kiegészítők iránti igény?

— Úgy érzem, fontos az egyediség. Azok számára is, akik nem vehetik meg az ilyen ékszereket. Nem túl drágák, de van, aki ezt nem engedheti meg magának, és olcsóbbat vásárol a boltban. Ajándékba is vesznek ilyen kiegészítőket. A helyiek és a környékbéliek már tudják, hogy ezzel foglalkozom. Híre ment itt Bajmokon, és felkeresnek az emberek. Zenehallgatás mellett készítgetem az ékszereket, díszeket. Ez a foglalatosság jóleső a lelkemnek, kitölti az időmet, de a kasszához is hozzájárul. Manapság jól jön ez a kis pluszkereset a fizetésem mellé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..