home 2024. június 14., Vazul napja
Online előfizetés
Egyedi bögrék és tányérok
Szakáll Laura
2023.04.16.
LXXVIII. évf. 15. szám
Egyedi bögrék és tányérok

Vuk, Bambi vagy egy színes unikornis — ezek a motívumok is megjelenhetnek a konyhában vagy az étkezőben. Egy egyedi bögre, tányér vagy müzlistálka hangulatossá teheti a mindennapokat. A konyhában használt tárgyak is lehetnek névre szólóak, tükrözhetik a stílusunkat, a hobbinkat, esetleg a kedvenc virágainkat, vagy a mesehősünket is ábrázolhatják. A festett porcelán egyre nagyobb divat, sokan lepik meg szeretteiket vagy éppen magukat olyan készlettel, amely igazán nekik szól.

A magyarkanizsai Molnár Ágnes mindig rajzolt. Már gyermekkorában is kipróbált sok technikát, majd egy kicsit szünetelt, a kislánya születésével viszont ismét a hobbijához nyúlt. A kicsi szobáját díszítette, dekorálta, majd amikor a kislány ovis lett, egyre több gyermekszülinapra kapott meghívást. Ágnes igyekezett olyan meglepetéssel készülni, amely egyedi, a megajándékozott fél nevével és kedvenc motívumaival díszített. Így kezdődött a porcelánra festés. Ma már Európa több országában használnak olyan bögrét, étkészletet, amelyet Ágnes varázsolt különlegessé, személyessé. Emellett órákat és más tárgyakat is fest.

— Egyedivé tettem a tányérokat, bögréket. Eleinte csak születésnapi ajándékként készítettem, de később egyre többen felkerestek, hogy szeretnének ilyen tárgyakat.

* Milyen festékkel dolgozol?

— Speciális porcelánfestékeket használok, illetve vannak filcek is, melyeket néha bevetek, de leginkább festékekkel dolgozom, melyeket ecsettel viszek fel. Először megbeszéljük a megrendelést, hogy ki mit szeretne, kivitelezhető-e a téma, majd ráfestem a tányérra, bögrére vagy a müzlistálkára. Amikor elkészül a rajz, a festés, kiégetem a házi sütőben, vagyis a lerniben, mert nincs kemencém, viszont nem is kell akkora hőfok. Másfél óráig égetem az elkészült tárgyakat, ezáltal mosogatógépbe is belerakhatja a tulajdonosa, illetve mikróban is használhatja a terméket. Ez egy hosszadalmasabb folyamat. Várni kell, hogy a festék rétegei megszáradjanak. Ez a festék nem hasonlítható össze a vízfestékkel vagy a pasztellel, mert ezeknek a rétegeknek folyamatosan száradniuk kell. Egyik réteget a másikra nem tudom azonnal ráfesteni, fél órától két óráig tart a száradás, majd utána következik az újabb részlet. A kisütés ugyancsak másfél óra. Két-három délelőttömbe vagy délutánomba beletelik, mígnem elkészül egy termék.

* Gyermekeknek és felnőtteknek is készítesz tárgyakat?

— Igen, de a gyermekekkel kezdtem. Ők voltak az elsődleges kuncsaftjaim, de azután egyre több megrendelő lett, így a felnőtteknek is elkezdtem dolgozni. Később házszámokkal is bővítettem a kínálatot, azokat is festem, díszítem. A konyhai tárgyak és a házszámok mellett órákat is készítek, rájuk festem a kívánt motívumot, melyet kiégetek, a végén pedig összeszerelem, és a falra is fel lehet rögzíteni.

* Mire van leginkább igény?

— A gyerekek a mesefigurákat, a népszerű hősöket és foglalkozásokat szeretik. Az unikornis állandó kedvenc. A felnőttek virágos motívumokat, házszámtáblát szoktak kérni, vagy házassági évfordulóra, illetve más különleges alkalomra keresnek ajándékot a szeretteiknek. Órákat is szívesen adnak ajándékba. Kalocsai motívumos, magyaros órákat is készítek, és ilyen házszámtáblákat is csináltam már. A madaras, napraforgós tárgyak is keresettek. Amire igény van, azt készítem, már sok mindent festettem. Bővítést egyelőre nem tervezek a kínálatomban, maradok ezeknél a tárgyaknál, mert hobbiként művelem ezt a tevékenységet. Ezeket a festékeket porcelánokra és esetleg üvegre lehet felvinni, de az utóbbit nem szívesen csinálom. Vásárokba nem igazán járok, mert nincs sok termék előre elkészítve, leginkább konkrét kérések alapján szeretem teljesíteni a rendeléseket. Így raktárkészletem nem igazán van. Persze, ha látok valamit, ami nekem tetszik, azt lefestem, megcsinálom, de főleg a megrendelők igénye szerint dolgozom. A közösségi oldalon meg lehet találni a munkáimat. A Mágnes nevű oldalon megtekinthetőek a termékeim fotói, és itt tudnak velem kapcsolatba lépni az emberek. Azt vettem észre, hogy egyre többen keresnek fel éppen amiatt, mert nem szeretnének olyan ajándékot adni, amely tucattermék. Ezek az egyediségük miatt kivételesek.

* Külföldi megrendeléseid is vannak?

— Külföldön élő vajdaságiak, Magyarkanizsáról elszármazottak keresnek fel leginkább. Most már elmondhatom, hogy nemcsak Magyarkanizsán belül, hanem Európa néhány pontján is megjelentek a termékeim. Németországba, Magyarországra is sok került már, és most Angliába is vittek tőlem ajándékot.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..