home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
EgyFeszt, másodízben
Dr. Csermák Zoltán
2022.08.03.
LXXVII. évf. 31. szám
EgyFeszt, másodízben

A Hagyományok Háza a gyergyói programsorozaton

Második alkalommal rendezik augusztus 4-7. között a gyergyói összművészeti fesztivált, az EgyFesztet. A Hagyományok Háza ismét Folkudvarral vesz részt a jeles eseménysorozaton. A részletekről Antal Csanád, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kulturális szervezője ad tájékoztatást.


Fotó: Keresztes Zoltán

„Az EgyFeszt összművészeti fesztivált Gyergyószentmiklóson és a környező településeken tartják; idén – a tavalyi sikerek nyomán – második alkalommal rendezik meg a programsorozatot. Megálmodóinak nem titkolt szándéka, hogy a Gyergyói-medence tartósan felkerüljön Erdély és a Kárpát-medence kulturális térképére. Van mit bemutatni, a régió hagyományai, zenei világa, idegenforgalmi nevezetességei egyediek Európában.

A négynapos seregszemlén mintegy háromszáz fellépő mutatkozik be. A sztárlistából kiemelném a teljesség igénye nélkül a Gipsy Kings együttest, Irie Maffiát, Wellhellot, Hobót és Lajkó Félixet. A nagyszínpad a gyergyószentmiklósi futballpályán, a kisszínpad Szárhegyen, a Lázár-kastély udvarán várja a több ezerre becsült látogatót.


Fotó: Ferencz Levente

Idén is különleges helyszínt jelent a Folkudvar, a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében. A rendezők ezúttal is követik a jól bevált műsorstruktúrát. A délelőtt a családoké, minden nap kézműves foglalkozásokat, bemutatókat tartanak a Portéka Egyesület szervezésében. A délelőttöt a gyerektáncház zárja, a talpalávalót négy napon át a Fölszállott a páva versenyen is kiemelkedő sikert aratott Üver zenekar húzza más együttesek társaságában.

A délutánokon ismeretterjesztő előadások hangzanak el, s a résztvevők megismerkedhetnek a gyergyói táncokkal és énekekkel is. Minden fesztivál kiemelkedő eseménye az esti koncert, idén a Mocorgók Néptáncegyüttes, a Kedves zenekar, a Tükrös zenekar, Paár Julcsi és a Bazseva zenekar lépnek színpadra. Természetesen a négy estét az éjszakába nyúló táncház zárja.”


Fotó: Ferencz Levente

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..