home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy zsinagógányi Beethoven
Szerda Zsófi
2021.04.29.
LXXVI. évf. 17. szám
Egy zsinagógányi Beethoven

A Beethoven-kultusz megőrzése, az alkotóművész kimagasló zenei hagyatéka megismertetése és a klasszikus zene népszerűsítése érdekében a 2020. évet világszerte — a zseniális zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából — Beethoven-emlékévként ünnepelték, s ez egy átlagos évben rengeteg élő koncerttel is járt volna. Ennek keretében állította össze szólódalkoncertjének anyagát a szabadkai zsinagógában fellépő két zeneművésznő, dr. Vitkay-Kucsera Ágota és mgr. Jelena Simonović-Kovačević.

Olyan dallamok csendültek fel a zsinagóga falai között, amelyek ritkábban hallhatóak, nem Beethoven legismertebb művei közül válogattak. A szerzeményekről bővebben is szó esett, illetve a dalszövegek fordítását papíron is követhettük, hiszen nem mindenki érti azok eredeti nyelvét, a németet. 

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota elmondta, Beethoven nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ha élő szerző szövegét zenésítette meg, meg is ismerje azt, és beleássa magát az életművébe. Ilyen volt Goethe is, akinek szövegei gyakran szerepelnek a zeneszerző opusában.

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota az újvidéki Művészeti Akadémia rendes egyetemi tanára, általános zenepedagógiai és szólóének szakon is oklevelet szerzett tanulmányai során. Koncert- és operaénekléssel, valamint professzionális vokális előadóművészek hangfejlesztésével foglalkozik, emellett több könyv szerzője, az egyik például A hang hatalma.

Mgr. Jelena Simonović-Kovačević az újvidéki Művészeti Akadémia zongora szakán szerzett oklevelet, majd a Syracuse Egyetemen magiszteri címet, és zongorapedagógiai tanulmányainak folytatásaként a Missouri Egyetemre iratkozott. Továbbképzését nemzetközileg elismert művészek mesterkurzusain folytatta. Irene Kruker-díjas előadó.

A koncert két felvonásból állt, az elsőben elhangzott a Négy dal című opus, a szerzemények J. W. Goethe ugyanarra a szövegére íródtak, ezt követte A távoli kedveshez dalciklus, majd egy rövidke szünet után a Szeretlek, A melankólia boldogsága, az Emlékezet, a Festett szalaggal, a Vidám és szomorú, valamint a Csók című dalok csendültek fel, s a végére maradtak Beethoven pohárköszöntői, a Bordal és a Puncsdal, melyet az énekesnővel a közönség is együtt énekelt.

A koncert a VM4K szervezésében jött létre. 

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..