home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Egy vallás van a földön: szabadság!'
Tóth Lívia
2006.03.21.
LXI. évf. 12. szám
,,Egy vallás van a földön: szabadság!'

Elsőként a magyarittabéi helyi közösség küldöttsége helyezte el a kegyelet virágait - Pozsár Rihárd fotójaA magyarittabéi református templomban alkalmi műsorral egybekötött ünnepi istentisztelettel kezdődött az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc napján a megemlékezése. Marton Kár...

Elsőként a magyarittabéi helyi közösség küldöttsége helyezte el a kegyelet virágait - Pozsár Rihárd fotója

A magyarittabéi református templomban alkalmi műsorral egybekötött ünnepi istentisztelettel kezdődött az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc napján a megemlékezése. Marton Károly esperes úr köszöntőjében Petőfi Sándor 1848 című versét idézte: ,,Egy vallás van a földön: szabadság!', igehirdetésében pedig arra kérte a délvidéki magyarságot, legyenek égő gyertyák, amelyek az Isten dicsőségére és az emberek javára világítanak.
A bánsági központi rendezvényre a rossz idő és a folyamatos hószállingózás ellenére sokan eljöttek Vajdaság minden tájáról. Az anyaország képviselői mellett jelen volt három vajdasági magyar politikai párt vezetője, a tartomány, a begaszentgyörgyi község és számos civil szervezet képviselője. A Kossuth-szobornál a Himnusz eléneklése után Szakál Ferenc tanácselnök üdvözölte az egybegyűlteket, majd felolvasták a Magyar Köztársaság miniszterelnökének üzenetét.
Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke tizenkét gondolatban foglalta össze mondandóját, hangsúlyozva, hogy egy nemzet vagyunk, függetlenül attól, hogy a történelem hogyan alakította az életünket, hogyan szórt szét bennünket. Az anyanyelvünk, a történelmi tudatunk, a kultúránk tart egyben, köt össze sok fájdalom és belső viszály után is. Kitért arra is, hogy a magyarság határon innen és túl kölcsönösen felelősséggel tartozik egymásnak, majd ezzel a gondolattal fejezte be a beszédét:
- Adja Isten, hogy megéljük, és meg tudjuk valósítani azt az üzenetet, amely kicseng ezen az ünnepségen: az igazságnak, a szabadságnak, az egyetértésnek és a nemzeti egységnek az akarását.
Böröcz József alelnök a Magyar Nemzeti Tanács munkájának az eredményeit méltatta, Ágoston András, a VMDP elnöke arra hivatkozott, hogy az elszakított nemzetrészek közösségi tudatának a bizonyítéka, az autonómia követelése a mai napig sem változott, ezenkívül kettős állampolgárságot, részarányos képviseletet kért a vajdasági magyarok számára a szerbiai parlamentben. Véleménye szerint, a kérdés az, hajlandó-e, képes-e a magyarországi politikai elit egységre jutni legalább kétharmados többségben, és konszenzust kialakítani az egységes nemzet ügyében. Fiser Pál, a VMDK alelnöke sajnálatát fejezte ki, hogy egykor is, és ma is a pártoskodás uralkodik a magyar politikai életben. Arra kérte a vajdasági magyar pártokat, hogy tanuljanak a történelem hibáiból, tegyék félre az értelmetlen széthúzást és fogjanak össze a megmaradásunk érdekében, mert a csökönyös torzsalkodás és gyűlölködés legyőzi az itteni magyarságot. Kasza József, a VMSZ elnöke figyelmeztetett mindenkit, hogy cselekedni kell, és nem beszélni, de főleg nem ócsárolni ezen a szent ünnepen, majd emlékeztetett, hogy a vajdasági magyarok erőteljesen segítették a rendszerváltást Szerbiában. Továbbra is képesek tenni azért, hogy itt maradjanak a szülőföldjükön, hiszen a sorsuk nem Belgrádtól és nem Budapesttől függ, hanem mindenekelőtt önmaguktól. Mert nemcsak 1848 és nemcsak 1956 volt, hanem megtörtént 2000. december 5-e is, amit nem szabad elfelejteni. Ajánlotta a Kárpát-medence magyarságának, hogy legyen bennük szeretet és gondviselés az anyaországiak iránt, akik nem tudják, mit jelent a mindennapi küzdelem a nemzeti fennmaradásért, az anyaországot pedig arra kérte, hogy a választásból nehogy szakadás legyen.
A beszédek után elsőként a helyi közösség tanácsának küldöttsége koszorúzott, az anyaország nevében a HTMH és Magyarország belgrádi nagykövetségének, valamint a szabadkai főkonzulátusnak a képviselete, majd az MNT, a politikai pártok és civil szervezetek helyezték el a kegyelet virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..