home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Egy új korszak kezdete Zentán
Tóth Lívia
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám
Egy új korszak kezdete Zentán

Több ezer meghívott - dolgozók, dohánytermelők, polgárok - vett részt a népünnepélyen - Szabó Attila fotójaTöbb ezer meghívott részvételével látványos népünnepélyt tartottak a múlt héten Zentán abból az alkalomból, hogy a Japan Tobacco International tulajdonában lévő helybeli dohánygyárban...

Több ezer meghívott - dolgozók, dohánytermelők, polgárok - vett részt a népünnepélyen - Szabó Attila fotója

Több ezer meghívott részvételével látványos népünnepélyt tartottak a múlt héten Zentán abból az alkalomból, hogy a Japan Tobacco International tulajdonában lévő helybeli dohánygyárban hivatalosan is megkezdődött a cigarettagyártás. Mint a csaknem egy évvel ezelőtti megnyitó alkalmával, most is volt ökörsütés, rostélyos, jóféle itóka, a hangulatról pedig Zvonko Bogdan, valamint a magyarországi Nox együttes gondoskodott.
A tulajdonos tavaly május óta 45 millió dollárt fektetett be az üzem vételárába, a csarnokok kiépítésébe és az új termelési folyamathoz szükséges gépek beszerzésébe. A vállalatnak jelenleg 120 dolgozója van, közülük ötvenet az elmúlt hónapokban alkalmaztak, de a tervek szerint az idén még harmincan helyezkedhetnek el. Kezdetben tizenegy fajta füstölnivalót kínálnak a fogyasztóknak, melyek a Monte Carlo, a Winston, a Camel, a More és a Gold Coast termékek családjába tartoznak. A zentai dohánygyár megvásárlása egyben az első japán tőkekihelyezést is jelenti Szerbiában, vagy ha pontosabbak akarunk lenni, a Vajdaságban, amelynek a külföldi beruházók és gazdasági helyzetelemzők is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az esetleges kételkedők pedig megnyugodhatnak, hiszen a JTI nem egészen egy év alatt megvalósította az előirányzott üzleti tervét. A társaságnak jelenleg ezen kívül még tizenöt dohánygyára van és a világ százhúsz országában foglalkozik az értékesítéssel.
Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy szülővárosában ilyen jeles eseményen vehet részt.
- Külföldi befektetések nélkül nem lehet elképzelni Szerbia fejlődését. Ez a gyár az egyike a legnagyobb invesztícióknak, amelyek Vajdaságban megvalósultak. A mi feladatunk, hogy erősítsük az ipart és a mezőgazdaságot, hogy minél több munkahelyet nyissunk, békés európai környezetet teremtsünk, melyben az emberek becsületesen dolgoznak és jól élnek. Ez az üzem legalább ezer zentai és környékbeli családnak teremt megélhetési lehetőséget, ami a mai viszonylatban óriási dolog - hangsúlyozta a tartományi kormányelnök.
Juhász Attila, Zenta város polgármestere a működőképes ipar szükségességét emelte ki a művelődés, az oktatás és az egészségügy mellett. Hozzátette azt is, hogy az esemény jelmondata - Egy új korszak kezdete Zentán - remélhetőleg nemcsak a vállalatra, hanem az egész közösségre vonatkozik.
Tamer Tecirlioglu, a zentai dohánygyár vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy tavaly májusban bejelentették a két kompánia házasságát, és az elvárásoknak megfelelően tizenegy hónappal később megszületett a frigy eredménye is. Igaz, hogy kicsit több idő kellett ennek a gyermeknek a világra jöttéhez, mint az életben, de a ,,bébi” egészséges és életképes. Néhány adattal a vállalat lehetőségeit is érzékeltette. A kapacitásuk alapján évente ötezer tonna dohánylevelet dolgozhatnak fel, illetve ötmilliárd szál cigarettát gyárthatnak.
Thomas McCoy, a JTI ügyvezető igazgatója az elhangzott lakodalmas hasonlathoz kapcsolódva jegyezte meg, hogy még mindig a mézesheteiket élik. A szónokok sorában Tagashi Nagai, a Japán Császárság belgrádi nagykövete, Jasna Matić, a Szerbiai Befektetési Alap igazgatónője, Aleksandar Gračanac, a Szerbiai Részvényalap igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, majd a vendégek megtekintették a termelési részleget. Szalagátvágás helyett, japán szokás szerint, dobütésekkel tették hivatalossá a gyártás megkezdését.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..