Egy új korszak kezdete Zentán

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Egy új korszak kezdete Zentán

Több ezer meghívott - dolgozók, dohánytermelők, polgárok - vett részt a népünnepélyen - Szabó Attila fotójaTöbb ezer meghívott részvételével látványos népünnepélyt tartottak a múlt héten Zentán abból az alkalomból, hogy a Japan Tobacco International tulajdonában lévő helybeli dohánygyárban...

Több ezer meghívott - dolgozók, dohánytermelők, polgárok - vett részt a népünnepélyen - Szabó Attila fotója

Több ezer meghívott részvételével látványos népünnepélyt tartottak a múlt héten Zentán abból az alkalomból, hogy a Japan Tobacco International tulajdonában lévő helybeli dohánygyárban hivatalosan is megkezdődött a cigarettagyártás. Mint a csaknem egy évvel ezelőtti megnyitó alkalmával, most is volt ökörsütés, rostélyos, jóféle itóka, a hangulatról pedig Zvonko Bogdan, valamint a magyarországi Nox együttes gondoskodott.
A tulajdonos tavaly május óta 45 millió dollárt fektetett be az üzem vételárába, a csarnokok kiépítésébe és az új termelési folyamathoz szükséges gépek beszerzésébe. A vállalatnak jelenleg 120 dolgozója van, közülük ötvenet az elmúlt hónapokban alkalmaztak, de a tervek szerint az idén még harmincan helyezkedhetnek el. Kezdetben tizenegy fajta füstölnivalót kínálnak a fogyasztóknak, melyek a Monte Carlo, a Winston, a Camel, a More és a Gold Coast termékek családjába tartoznak. A zentai dohánygyár megvásárlása egyben az első japán tőkekihelyezést is jelenti Szerbiában, vagy ha pontosabbak akarunk lenni, a Vajdaságban, amelynek a külföldi beruházók és gazdasági helyzetelemzők is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az esetleges kételkedők pedig megnyugodhatnak, hiszen a JTI nem egészen egy év alatt megvalósította az előirányzott üzleti tervét. A társaságnak jelenleg ezen kívül még tizenöt dohánygyára van és a világ százhúsz országában foglalkozik az értékesítéssel.
Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke nagy megtiszteltetésnek tartotta, hogy szülővárosában ilyen jeles eseményen vehet részt.
- Külföldi befektetések nélkül nem lehet elképzelni Szerbia fejlődését. Ez a gyár az egyike a legnagyobb invesztícióknak, amelyek Vajdaságban megvalósultak. A mi feladatunk, hogy erősítsük az ipart és a mezőgazdaságot, hogy minél több munkahelyet nyissunk, békés európai környezetet teremtsünk, melyben az emberek becsületesen dolgoznak és jól élnek. Ez az üzem legalább ezer zentai és környékbeli családnak teremt megélhetési lehetőséget, ami a mai viszonylatban óriási dolog - hangsúlyozta a tartományi kormányelnök.
Juhász Attila, Zenta város polgármestere a működőképes ipar szükségességét emelte ki a művelődés, az oktatás és az egészségügy mellett. Hozzátette azt is, hogy az esemény jelmondata - Egy új korszak kezdete Zentán - remélhetőleg nemcsak a vállalatra, hanem az egész közösségre vonatkozik.
Tamer Tecirlioglu, a zentai dohánygyár vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy tavaly májusban bejelentették a két kompánia házasságát, és az elvárásoknak megfelelően tizenegy hónappal később megszületett a frigy eredménye is. Igaz, hogy kicsit több idő kellett ennek a gyermeknek a világra jöttéhez, mint az életben, de a ,,bébi” egészséges és életképes. Néhány adattal a vállalat lehetőségeit is érzékeltette. A kapacitásuk alapján évente ötezer tonna dohánylevelet dolgozhatnak fel, illetve ötmilliárd szál cigarettát gyárthatnak.
Thomas McCoy, a JTI ügyvezető igazgatója az elhangzott lakodalmas hasonlathoz kapcsolódva jegyezte meg, hogy még mindig a mézesheteiket élik. A szónokok sorában Tagashi Nagai, a Japán Császárság belgrádi nagykövete, Jasna Matić, a Szerbiai Befektetési Alap igazgatónője, Aleksandar Gračanac, a Szerbiai Részvényalap igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, majd a vendégek megtekintették a termelési részleget. Szalagátvágás helyett, japán szokás szerint, dobütésekkel tették hivatalossá a gyártás megkezdését.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink