home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy tucat érem a diákolimpián
Tóth Tibor
2016.06.06.
LXXI. évf. 22. szám
Egy tucat érem a diákolimpián

A közelmúltban a dél-szerbiai Vranjéban rendezték meg a tizedik diákolimpiát, melyen mintegy 7000 sportoló, kísérő, szakvezető és játékvezető vett részt. Szabadkát 150-en képviselték, a mérleg pedig 4 arany-, 2 ezüst- és 6 bronzérem.

Nagy Varjas Árpád, a Szabadkai Diáksportszövetség ellenőrző bizottságának elnöke elmondta, előzetesen nem fogalmaztak meg különösebb elvárásokat a versenyzőkkel szemben, mert nem akarták, hogy eredménykényszer terhe alatt teljesítsenek. A 12 éremmel elégedettek, hiszen a rendkívül erős mezőnyben az ellenfelek is azért utaztak Vranjéba, hogy minél jobban szerepeljenek.

— Tizenöt sportágban mérettettek meg a diáksportolók, a versenyeket egyszerre több helyszínen tartották meg, így elég nehéz volt követni őket. A legtöbbet az asztaliteniszből láttam, ahol a mi iskolánk, a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti-Technológiai Középiskola is képviseltette magát. Ebben a sportágban színvonalas mérkőzésekre került sor, és megkockáztatom, hogy egy-egy találkozó elérte az európai mércét is. A 12 érem mellett a szabadkai sportolók nagyon sok 4., 5. és 6. helyet is szereztek, ami dicséretre méltó teljesítmény. Épphogy lemaradt a dobogóról a Széchenyi István Általános Iskola kispályásfoci-leánycsapata, a Sonja Marinković Á. I. fiú-röplabdacsapata az 5. helyen végzett, akárcsak a vegyészeti középiskola asztaliteniszező lányai is — mondta Nagy Varjas.

Diákjaink közül a dobogó legmagasabb fokára Lejla Erceg (torna, Szent Száva Á. I.), Jovana Vukas (atlétika, 300 méter, Jovan Jovanović Zmaj Á. I.), Dario Bašić Palković (miniatlétika, 300 méter, Szent Száva Á. I.) és Nina Crnković (miniatlétika, 300 méter, Szent Száva Á. I.) állhatott, ezüstérmet Dér Teodóra (úszás, 50 gyors, Sonja Marinković Á. I.) és Sara Evetović (úszás, 50 pillangó, Széchenyi István Á. I.) nyert, bronzot pedig az Ivan Sarić Műszaki Középiskola kispályás labdarúgói, Dušan Budimir (torna, J. J. Zmaj Á. I.), Halász Ella (asztalitenisz, Bosa Milićević Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola), Farkas Balázs (úszás, Majsai Úti Á. I.), Milica Nestorović (cselgáncs, Bosa Milićević Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola) és Mateja Borojević (cselgáncs, Majsai Úti Á. I.) szerzett.

A vajdasági sportolók is kiválóan szerepeltek, hiszen a több egyéni érem mellett csapatsportágakban is helytálltak. Az általános iskolás fiúk kézilabdatornáját a temeriniek nyerték meg, a lányok mezőnyében pedig az árpatarlóiak (rumaiak) diadalmaskodtak az adaiak előtt. Asztaliteniszben az általános iskolás lányok mezőnyében a topolyaiak szerezték meg az első helyet, a másodikon pedig a bácsföldváriak végeztek. A középiskolás fiúk kispályásfoci-tornáját az árpatarlóiak nyerték meg, leány-asztaliteniszben pedig Zenta, Antalfalva, Újvidék volt a sorrend.

A versenyzőket laktanyákban szállásolták el, de a fogadtatás és a higiénia a lehető legjobb volt, a sportolók katonai ételt is kaptak, ami egy kicsit szokatlannak bizonyult a mai fiatalság számára. Az önkéntesek állandóan a sportolók és kísérőik rendelkezésére álltak, így a szervezés maximális osztályzatot érdemel.

— A lebonyolítási rendszerrel kapcsolatban néhány változáson elgondolkodhatnának az illetékesek. Külön kategóriába kellene sorolni azokat a diáksportolókat, akik valamely klub igazolt versenyzői is egyúttal, és külön azokat, akik csak az iskolai szakkörökön, kedvtelésből sportolnak. A legtöbb számban az igazolt, kluboknak sportoló diákok szerezték meg az első helyet, így az úgynevezett amatőr sportolók, akik csak kóstolgatják a versenyzést, leginkább háttérbe szorultak. A sportágakkal kapcsolatban is kellene egy kis változást eszközölni, hiszen olyan sportágak is szerepelnek a diákolimpia műsorán — például a sportlövészet —, amelyeket nem tanítunk, nincsenek benne az iskolai programban. Ha iskolai sportról beszélünk, akkor azok a sportágak kapjanak helyet az olimpián, amelyek a tantervben is szerepelnek — hangsúlyozta Nagy Varjas, majd megköszönte a szabadkai önkormányzatnak, hogy támogatta a szabadkai küldöttség oda- és visszautazását.

A következő diákolimpiára négy év múlva, 2020-ban kerül sor, a helyszínt még nem jelölték ki.


A nyitóképen Nagy Varjas Árpád, a Szabadkai Diáksportszövetség ellenőrző bizottságának elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..