home 2023. március 30., Zalán napja
Egy történet, mely akár rólunk is szólhat…
Martinek Imre
2022.12.20.
LXXVII. évf. 50. szám
Egy történet, mely akár rólunk is szólhat…

December 19-én végül Hertelendyfalvára, a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületbe is megérkezett (illetve bébocsáttatott hëzzik!) a Zentai Magyar Kamaraszínház 2021/2022-es évadja IV. bemutatójának előadása. Mészáros Anikó Szerelmek szerelme című darabja.

Mint ismeretes, a két (fő)szereplőre írt szöveg Szendrey Júlia (alakját Székely Bea formázta) és Petőfi Sándor (Nešić Máté tolmácsolásában) egymásra találását, a köztük kialakuló kapcsolat és frigyük történetét tárja fel. Versek, az egymás közötti levelezések, illetve Szendrey Júlia naplójegyzeteinek nyomán. Mindeközben a körülöttük zajló történelmi idők miliőjéről is számot adva. Egy echte nem mindennapi szerelmes történet bontakozik ki előttünk, melyet egyaránt lehet valónak és fikciónak is tartani. A végső döntés pedig a befogadó közösség képzeletére vagyon bízva.

„Ezen anyagok olvasmányélményéből készült a mi előadásunk is, de nem ragaszkodik a történelmi hívséghez. Ugyanakkor nem is a költészet vagy az irodalom magaslatai felé tolódik, sokkal inkább a kézzelfoghatóság és a mindennapiság felé. Nem a költészetében és művészetében túlfűtött Petőfit és Júliáját mutatja be a darab. Történetünk szólhatna rólad vagy rólam is, reméljük, szól is” — jegyzé meg ajánlójában a rendező, Virág György. Részemről: valóban!

A darab jelmeztervét Janovics Erika készítette, a zenei rész munkatársai pedig Mezei Kinga, Keszég Ákos és Juhász Gyula voltak. A vendégszereplés a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Fotóink a helyszínen, a trupp idei utolsó előadásán készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..