home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy templom 125 éve
Tóth Lívia
2022.01.26.
LXXVII. évf. 4. szám
Egy templom 125 éve

Január 23-án a zentai Jézus Szentséges Szíve-templomban hálaadó szentmisét tartottak abból az alkalomból, hogy befejeződött a szakrális épület külső felújítása. A szentmisén jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere is.

Mivel ez volt az évközi harmadik vasárnap, melyet Ferenc pápa rendelkezésének megfelelően 2020 óta Isten igéjének szentelnek, Bankó Nándor esperesplébános úr prédikációja a Bibliáról szólt, és arról, miért lenne fontos minél többet forgatni, olvasni a könyvek könyvét.

Hívőként nemcsak ezen az ünnepen, hanem egész életünkben a Szentírás által hozzánk szóló Isten szavára kellene figyelnünk, illetve újra felfedeznünk annak gazdagságát és életet adó erejét. A Bibliában minden az üdvösség történeteként mutatkozik meg, melyben Isten beszél és cselekszik. Éppen ezért nem kellene úgy tekintenünk rá, mint a házi könyvtárunk egyik elemére, esetleg dísz- vagy ajándéktárgyra.

E könyv erőt ad, és vigaszt,
s ne bánd, ha int, ha néha bánt,
pajzs gyanánt használjad azt
örömben, búban egyaránt.

(Luther Márton: Dal a Bibliáról)


Bankó Nándor esperesplébános és Ivković Róbert állandó diakónus (Tóth Lívia felvétele)


A közösség ereje

A szentmise végén Pásztor István alkalmi beszédében kiemelte, örömmel osztozik a közösség ünnepében, hiszen körülbelül egy évtizedes erőfeszítéssel sikerült jelentős eredményeket elérni a templomnak az állagmegóvásában. Némi túlzással azt mondhatnánk, hogy ma a templom szebb, mint új korában, de a valóságnak inkább az felel meg, hogy talán komótosabb, kényelmesebb, jobban kielégíti a mai igényeket.

— Szeretnék ezért mindenekelőtt hálát mondani a Teremtőnek, aki erőt, hitet és meggyőződést adott nekünk, hogy ebbe a nagy munkába belefogjunk, és sikerre vigyük — hangsúlyozta Pásztor István, majd köszönetet mondott Bankó Nándor esperesplébános úrnak, aki 1986 óta szolgál a templomban, Hajnal Jenőnek, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének annak az igen jelentős támogatásnak a nyújtásáért, amely lehetővé tette, hogy a templom külseje megújuljon, valamint Czegledi Rudolf polgármester úrnak és mindazoknak a városvezetőknek, akik az elmúlt évtizedekben fontosnak tartották a templomnak a megóvását. — Körülbelül tíz éve tart ennek a templomnak a felújítása, és ha úgy tetszik, akkor ez lehet egy példaértékű erőfeszítés is. Ennek a tevékenységnek az egyik első lépése az orgona felépítése volt, aminek az eredményeként orgonaépítő cég alakult a Vajdaságban, és most már több mint tíz orgonát újítottunk fel. Azt gondolom, mindez azt bizonyítja, ennek a közösségnek megvan az az ereje, amely azt eredményezi, hogy egymásba tudunk kapaszkodni, hogy meg tudjuk határozni a szándékainkat, meg tudjuk önmagunk felé fogalmazni az elvárásainkat, partnereket találunk, támogatást biztosítunk, és megvalósítjuk az elképzeléseinket. Ehhez szeretnék mindannyiuknak köszönetet mondani!


Pásztor István alkalmi beszédet mond (Tóth Lívia felvétele)

 

A felújítás szakaszai

Zenta második katolikus templomát 1893 késő nyarán kezdték építeni, miután augusztus 27-én letették az alapkövét. Tervezője a kanizsai származású budapesti építész, Szilágyi János volt. 1894 áprilisában a templomtorony csúcsára felkerült a 300 kg súlyú, másfél méteres aranyozott kereszt. Ekkor azonban még hiányzott a belső berendezés, a bútorzat, az oltárok, a festmények, melyek 1896 nyarán kerültek a helyükre. A Jézus Szentséges Szíve-templomot 1896. szeptember 3-án áldotta meg Appel Ede zentai belvárosi plébános.


A Jézus Szentséges Szíve-templom a tatarozás után (Barát István felvétele)

A neogótikus stílusú, latinkereszt-alaprajzú, háromhajós épület hossza 44 méter, szélessége 18 méter, magassága 10,4 méter. A főtorony magassága 47 méter, és négy kisebb torony is díszíti. Öt harangja van: a legnagyobb 1057 kg-os, és Szent György tiszteletére szentelték, a legkisebb pedig a 40 kg-os Szent István-harang. A régi főoltár a dél-tiroli Stuflesser fafaragó vállalat munkája. 
Az orgonát a neves ausztriai Rieger testvérek jagendorfi gyára készítette, még többszöri javítás után is erőteljes és gyönyörű hangzású volt, a kiváló akusztikának köszönhetően. 2013-ban Ausztriából a templomba új orgona érkezett, melyet szeptemberben a városnapi rendezvénysorozat keretében szenteltek fel. A hangszer felújítását, bővítését és karbantartását Bartus Szabolcs gyergyószentmiklósi orgonaépítő-mester és munkatársai végezték el öt évvel később.

2018-ban a templom felújításának első fázisa egy IPA-projektum keretében valósult meg, melyre a temesvári református gyülekezettel közösen pályáztak. A 178 000 euró értékű beruházásból padlófűtést raktak le, kicserélték a padlóburkolatot, felújították a padokat, újraszigetelték a falakat. A második szakasz munkálatai Magyarország Kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, 120 millió forintból, tavaly márciusban kezdődtek. Ez magában foglalta a külső felújítást, vagyis a vakolást és a festést, a díszkivilágítást, a nyílászárók cseréjét és a kerítés felújítását, valamint az esővíz elvezetését. A kerítésnél lévő elöregedett fákat sajnos ki kellett vágni, de a pótlásuk és az előtér rendezése is tervben van. A felsoroltakkal azonban a templom munkálatai még nem fejeződtek be, hátravan ugyanis a belső tér teljes körű renoválása.   

Az újvidéki Agapé Kiadó gondozásában jelent meg Tari László 125 éves a zentai Jézus Szentséges Szíve-templom című könyve. A kiadvány bemutatójára, melyet január 29-én, 16 órakor tartanak a templomban, minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..