home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy szemle megtartó ereje
Tóth Lívia
2011.06.01.
LXVI. évf. 22. szám
Egy szemle megtartó ereje

Ünnepi felvonulás - Barát István fotójaA dél-bánáti magyar művelődési egyesületek tagjainak évente kétszer van alkalmuk találkozni, a régi ismerősöket üdvözölni, új barátokra lelni, egymás munkáját megtekinteni, a sikereknek örülni, a gondokat megbeszélni. Éppen ezért az ünnepeken kívül két...

Ünnepi felvonulás - Barát István fotója

A dél-bánáti magyar művelődési egyesületek tagjainak évente kétszer van alkalmuk találkozni, a régi ismerősöket üdvözölni, új barátokra lelni, egymás munkáját megtekinteni, a sikereknek örülni, a gondokat megbeszélni. Éppen ezért az ünnepeken kívül két esemény is piros betűkkel van bejegyezve a naptárukba. Az egyik a betlehemes találkozó, a másik a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje, melyet immár huszonkettedik alkalommal tartottak meg, ezúttal Székelykevén, az általános iskola épületében. Folytonossága azt igazolja, hogy néha a reménytelenségben is óriási erő van.
A rendezvény általában a térség gondjaival foglalkozó tanácskozással kezdődik. Az idén a dél-bánáti magyarok oktatási, művelődési, tájékoztatási és hivatalos nyelvhasználati kérdései, illetve problémái voltak terítéken. Miután Kiss Róbert helybeli szavaló elmondta a Székely Miatyánk című verset, az egybegyűltek egyperces néma felállással adóztak a két szemle között elhunyt Kun Szabó Júlia tanárnő emlékének. Szablyov István, a szervezőbizottság elnöke köszöntötte Potápi Árpád Jánost, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökét, Hajnal Jenőt, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatóját, Mérges Sándort, a Magyar Nemzeti Tanács dél-bánáti képviselőjét, Balassa Juliannát és Krizbai Hajnalkát, az MNT Civil Konzultatív Testületének és Közoktatási Bizottságának tagját, Papp Péter faluelnököt, valamint Erdei Ernőt és Erős Jánost, a szemle jelen lévő veteránjait.
A dél-bánsági magyar oktatás helyzetét Salamon Géza, a székelykevei általános iskola igazgatója foglalta össze, Kovács Antal a művelődési életről, az egyesületek munkájáról számolt be, Szatmári Mihály, a Székelykevei Igaz Szó című helyi lap főszerkesztője a tájékoztatásról, Orosz János a hivatalos nyelvhasználatról értekezett. A szervezők az elhangzottak és a hozzászólások alapján hamarosan záróhatározatot fogalmaznak meg.
A program folytatásában a szomszédos óvodában ft. Csipak Csaba plébános úr a következő gondolattal nyitotta meg a színpompás kézimunkák kiállítását: - Éppen úgy, ahogyan ezeknek a remekműveknek az elkészítéséhez, a magyarságunk, hagyományaink őrzéséhez, továbbadásához is sok munka, türelem és szorgos kéz kell, hiszen mindenkinek hozzá kell tennie a maga néhány öltését.
A székelykeveiek ezen a napon nyitották meg és szentelték fel a település emlékházát, amelybe a bukovinai székelyek, a Szeged környékéről ide települt magyarok és a bolgárok hagyatékát gyűjtötték össze. A faluház ötlete Kozsán Ilona nyugalmazott óvónőtől származik, a kivitelezését pedig Kiss Róbert helybeli lakos és Csipak Csaba atya segítségével alapítványi pénzekből sikerült megvalósítani. Az alkalmi műsort a Szalmaszál Művelődési Egyesület hagyományőrző csoportjának asszonykórusa szolgáltatta.
A közös ebéden az összejövetel résztvevőihez csatlakozott Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete is, majd a fellépők ünnepi felvonulása és az ökumenikus istentisztelet következett.
A szemle közönségét Szablyov István, a szervezőbizottság elnöke és dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke köszöntötte. A közönség előtt 10 település 15 művelődési egyesületének, intézményének és civil szervezetének mintegy 400 műkedvelője mutatkozott be szavalatokkal, mesemondással, népdalokkal és táncokkal Székelykevéről, Torontálvásárhelyről, Pancsováról, Keveváráról, Versecről, Fejértelepről, Hertelendyfalváról, Fehértemplomról, Ürményházáról és Sándoregyházáról. Az idei vendégcsoport a Kevevári betyárok (Kovinski bećari) tamburazenekar volt. A tartalmas és színes összeállítás Vörösmarty Mihály Szózatával kezdődött és a Székely himnusszal zárult.
Az est végén Torontálvásárhely, vagyis a Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek következő, XXIII. Szemléjének a házigazdája átvette a vándortárgyakat. Az idei betlehemes találkozót szintén Torontálvásárhelyen tartják meg, a jövő évit viszont Fejértelepen.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..