home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Egy saját magát eltartó börtönrendszer kialakítása a cél
(T. T.)
2014.08.06.
LXIX. évf. 32. szám
Egy saját magát eltartó börtönrendszer kialakítása a cél

Nikola Selaković szerb igazságügy-miniszter csütörtökön a szabadkai körzeti börtön tangazdaságába látogatott. Az átadott objektumot 2007-ben kezdték építeni, a befejezésére pedig az idén júliusban került sor. A Palicsi-tó partján lévő épület negyvennyolc férőhelyes — jelenleg harmincnégy elítélt tartózkodik benne —, az összbefektetés értéke 16,5 millió dinár.

A tangazdaságban a kisebb bűncselekményeket elkövető, valamint azok a több évre elítélt személyek kapnak helyet, akik jó magaviseletükkel rászolgáltak, hogy kedvezőbb feltételek között tölthessék le büntetésüket. Kilencvennyolc hektárnyi területen zöldség– és gyümölcstermesztéssel, valamint állattenyésztéssel foglalkozhatnak itt az elítéltek. Selaković elmondta, hogy a földterületeken az országos átlag felett volt a termés, és ezzel a szabadkai börtön példát mutatott a többi szerbiai börtön számára.

— Hivatalba lépésemkor a börtönök egyharmad részben önerőből fedezték szükségleteiket, kétharmadot az állami költségvetés teremtett elő. Célunk egy olyan börtönrendszer létrehozása, amely eltartja saját magát, és nem szorul a költségvetés támogatására. Az ittlévők jelenleg kilencvennyolc hektár földterületet művelnek, de a telep további fejlesztésével ez a szám hamarosan akár százhúszra is növekedhet — mondta Selaković.

Az igazságügy-miniszter megjegyezte, hogy a szabadkai körzeti börtönben nemrégiben pályázatot írtak ki egy orvos részére. Az országban uralkodó munkanélküliség ellenére azonban a pályázatra senki sem jelentkezett.

Dušan Suvajac, a szabadkai körzeti börtön igazgatója kiemelte, hogy a helyi önkormányzattól és a mezőgazdasági minisztériumtól használatra kapott földterületek közül egyetlen hektárt sem hagytak megműveletlenül.

— A tavalyi év során több mint 7500 kg kukoricát, 2700 kg napraforgót, 20 000 kg krumplit, 2500 kg paprikát és vöröshagymát, 2000 kg paradicsomot, valamint 2500 kg egyéb zöldségfélét termeltünk, sertéshúsból pedig 15,5 tonna a teljesítményünk — mondta Suvajac.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..