Egy palicsi kéz ezerarcú művészete

Egy palicsi kéz ezerarcú művészete

Mándity Kornél kézügyessége elképesztő, és ki is használja ezt az adottságát. Kézművesalkotásai egyre népszerűbbek, egyediségük figyelemfelkeltő, ő pedig teljes mértékben megtalálta magát a művészet világában, ezért a palicsi fiatalember nemrég Magyarországon elindította a saját vállalkozását.

* Ha jól tudom, autodidakta módon kezdtél el festeni. Ez mikorra vezethető vissza, és mi az, ami vonzó számodra a képzőművészetben?
— Igen, ez visszamenőleg húsz év alatt alakult ki, és a rajzolással kezdődött. Családunk egyik baráti kapcsolatából ered. Amikor ők nálunk vendégeskedtek, vagy mi náluk, mindig előkerült a papír és a ceruza. Persze leginkább azért, hogy valamivel lefoglaljanak unatkozásom közepette. (Ha már akkor lettek volna okostelefonok, most nagy valószínűséggel nem volnék ezen a pályán.) A munkáimat megdicsérték, ami motiváló erővel bírt, így egyre többet és jobban rajzoltam. Ez a szenvedély a középiskolában is velem tartott, főleg karikatúrák formájában, és az órán való figyelés rovására. Ebben az időszakban kezdtem el festeni, tapasztalgatni a színek keverését, mely a komplexitása miatt többet kínált, mint a grafika, nagyobb kihívásként éltem meg. A befejezett alkotás utáni elégedettségérzés az, ami fenntartja a folyamatot.


A gyönyörű karkötők

* Mit jelenítesz meg legszívesebben a vásznon, milyen témák érdekelnek leginkább?

— Főleg tájképekhez, illetve azok részleteihez van ihletem, ahol szívesen megfordulnék, vagy ahol már jártam. Ezenkívül szinte bármit befogad a vásznam, a lényeg, hogy meglegyen az ötlet és az ezzel járó tűz. Ha nincs tűz, akkor nincs izgalom, és nem születik megfelelő alkotás.

* Milyen technikákkal dolgozol?

— A vízalapú festékeket jobban kedvelem, de az olajfestékkel is boldogulok. A vásznon kívül előfordult a faalap, viszont ami leginkább bevált, az a terrakottára való festés. Ez nem más, mint egyszer kiégetett, máz nélküli agyag, és mivel porózus felületről van szó, másodpercek alatt beissza a festékből a vizet, csak fixálni kell. Az alap elkészítése egy kicsit hosszadalmas, de a lehetőségek határtalanok.

* Kerámiatárgyak készítésével foglalkozol az utóbbi időben. Honnan ered ez az ötlet, és konkrétan mik szerepelnek jelenleg és a jövőben a kínálatodban?

— Mint sokunkat, engem is választások sorozata vezetett az aktuális tevékenységemhez, igyekeztem észrevenni a jeleket, megérzés alapján dönteni. 2018 nyarán tapasztaltam meg az agyag formálhatóságát, mely rabul ejtett. Egy élethű diót sikerült megformáznom, amit a természetből vett formák követtek, majd rövid időn belül a portrészobrok. Az alkotásaim között vannak festmények, festett és mázas kerámiatárgyak, ékszerek, terrakottaszobrok. A jövőben szinte bármi lehetséges, ezekkel a művészeti ágakkal — egyelőre úgy érzem — nehezen tudok betelni.


Kornél alkotás közben

* Honnan tudja megszerezni egy fiatal azt a tudást, amely már-már régi mesterségnek számít?

— A szobrászathoz elsősorban a rajz- és a térérzék elengedhetetlen. A tudás „legegyszerűbben” egyetem vagy képzés segítségével szerezhető meg. Nehezebb dolog viszont segítőkész mesterembert találni, aki nem túl introvertált, és kész önzetlenül átadni a tudását, 100%-ban egy tanítványra koncentrálva. Nekem utóbbihoz volt szerencsém, ezúton is köszönöm Pintér Zsoltnak.

* Láttam néhány gyönyörű kézművesékszert, mely a te alkotásod. Ezek milyen anyagból készülnek?

— Az ékszereket a szobrászat egy kis mellékágaként kezelem. Egyelőre kísérletezem, de azt tapasztalom, hogy az emberek szeretik. A célom, hogy természetes anyagokkal dolgozzak, a felhasznált anyag ezért részlegesen mázazott kerámia és viaszolt pamutszál, illetve bőr. A mázmentes felületek a porózus tulajdonságuknak köszönhetően alkalmasak illóolaj párologtatására. A továbbiakban — mivel aranyműves végzettségem van — nemesfém hozzáadásán is gondolkozom.


Az erdő című kerámiafestmény

* Te vagy a termékeid fotósa is, és MKforma néven vállalkozást indítottál. Milyen terveid vannak? Kik a célközönséged?

— Nemrég készítettem el a weboldalamat is, ide töltöm fel a munkáimat. Több kategória található a honlapon, egyelőre ezeken belül fogok alkotni, de a használati tárgyak készítése is tervben van. A munkáim fő jellemzője, hogy egyikből sem készül másolat, tehát mindenből egy darab érhető el. Ebből adódik, hogy célközönségem az egyedi kézművestárgyak kedvelőiből áll. 

* Milyen használati tárgyak elkészítésére gondolsz?

— Bár a korongozás még várat magára, különféle más technikákkal készíthetőek korsók, bögrék, tálalószettek, párologtatók, lámpatestek stb. Ilyenekben gondolkodom. 

* Te mennyire vagy a kézművestárgyak vásárlója? Milyen értéket látsz bennük?

— Amikor tehetem, kerülöm a tömeggyártott termékeket, és igyekszem kézművesektől vásárolni, ezzel támogatva azokat, akik hasonló cipőben járnak. A mai időkben luxusnak számít kézművestárgyakkal körbevenni magunkat, viszont ezek merőben más kisugárzással bírnak, mint a gépekkel előállított társaik. 

Kornél munkái a www.mkforma.hu weboldalon tekinthetőek meg.


Festett terrakottakuvik

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Egy palicsi kéz ezerarcú művészete
Interjú
  • Dudás Viktor
  • 2020.02.20.
  • LXXV. évfolyam 7. szám
Facebook

Támogatóink