home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egy nyelvjárás fontosságáról
Kónya-Kovács Otília
2011.02.17.
LXVI. évf. 7. szám
Egy nyelvjárás fontosságáról

Érted! - Értöd? címen futott a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület projektuma, mely a határon átívelő tervezetük közül immár a harmadik. A lukácsfalvi egyesület partnerével, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szegedi tagozatával együtt pályázott sikeresen...

Érted! - Értöd? címen futott a lukácsfalvi Fehér tó Hagyományápoló és Környezetvédő Egyesület projektuma, mely a határon átívelő tervezetük közül immár a harmadik. A lukácsfalvi egyesület partnerével, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szegedi tagozatával együtt pályázott sikeresen a Nemzeti Civil Alapprogramnál. A programot azoknak dolgozták ki, illetve azok érdekében, akik bánáti vagy ''szögedi” tájszólásban beszélnek, magyarán az öző nyelvjárást használják. Célja a magyarság e dialektushoz való viszonyulásának és ragaszkodásának a bemutatása, ugyanakkor felhívni a figyelmet a Közép-Bánátban használt magyar nyelv állapotára és a nyelvjárás fontosságára, de a Szeged környéki és a közép-bánáti régiókban élő magyarság összekötő szálainak a feltárása is lényegbevágó törekvés. Az ötletgazdás fontosnak tartják a régióban élő szomszédok megismerését és megértését, valamint a határon átnyúló hosszú távú partnerkapcsolatok kialakítását és megerősítését. A február elején megtartott vajdasági, pontosabban bánáti döntőn négy település fiataljai vettek részt: a lukácsfalvaiak, az erzsébetlakiak, a muzslyaiak és a nagybecskerekiek. Nagy Abonyi Attila, a VMDK szegedi tagozatának elnöke bemutatta az általa képviselt egyesületet és a projektumot.
A verseny keretében az öző nyelvjárást a legváltozatosabb módon mutatták be, és értelmezték a gyerekek: anekdoták, mesék vagy jelenet formájában.
A háromtagú zsűri - Hegedűs Gyöngyi, tiszaszigeti pedagógus, a muzslyai Varga Katalin, nyugalmazott magyar szakos tanárnő, és Kardos Krisztián színművész - 15 fiatalt választott ki: Erzsébetlakról Pakai Anitát, Simon Alexandrát, Pesti Annabellát és Fülöp Laurát, Nagybecskerekről Urbán Máriát, Jenei Mónikát, Kovács Annát, Bodó Tímeát és Toma Árpádot, Muzslyáról Pálfi Attilát, Kónya Leont, Hatalák Veronikát, Borbély Adriánt és Restás Dávidot, valamint Lukácsfalváról Balanyi Rékát. A díjazottak április derekán magyarországi tanulmányúton vehetnek részt, amikor meglátogatják Bálint Sándor néprajzkutató életútjának emlékhelyeit, ugyanakkor Mórahalmára és Ópusztaszerre is kirándulnak.
A magyarországi fiatalok versenyen kívül szerepeltek. A mórahalmi Farkas Fanni, Harangozó Ágnes és Makra Viktória csalimesét olvasott fel, a felkészítő tanáruk Pipicz Mihályné volt. A tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Általános Iskolából Domonkos Alexandra esszéjét az öző nyelvjárásról Beke Ágnes és Lajos Alexandra tolmácsolta, tanáruk Hegedűs Gyöngyi volt.
A rendezvény befejező részeként a muzslyai Petőfi Sándor MME Pöngető citerazenekara és Muhi Dániel szólóénekes előadásában a közönség népdalokat hallhatott.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..