home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Egy nemzet vagyunk
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám

2004. XI. 21-én Szabadkán a Vajdasági Pax Romana vitafórumot tartott a kettős állampolgárság és a december 5-ei népszavazással kapcsolatban. A vitaindító előadást Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Hét Nap főszerkesztője tartotta, majd ezután került sor a zárónyilatkozat...

2004. XI. 21-én Szabadkán a Vajdasági Pax Romana vitafórumot tartott a kettős állampolgárság és a december 5-ei népszavazással kapcsolatban. A vitaindító előadást Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a Hét Nap főszerkesztője tartotta, majd ezután került sor a zárónyilatkozat megfogalmazására.
Zárónyilatkozat
A Vajdasági Pax Romana magyar értelmiségieket tömörítő civil szervezet. Vajdaságban már 11 éve működik, terjeszti a keresztényi értékeket, a keresztény és a magyar kultúrát, és így járul hozzá a délvidéki magyarság magyarságtudatának megőrzéséhez és itthon maradásához.
Most, amikor a trianoni békediktátum következtében az anyaországtól elszakított magyarok ismét visszakaphatják magyar állampolgárságukat, a VPR felelősége tudatában adja ki a következő zárónyilatkozatot:
Felkérünk minden szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárt, hogy menjen el december 5-én szavazni, és a kettős állampolgárságra igennel szavazzanak. Mondja el ismerőseinek, hogy mi, akik már nyolcvannégy éve viseljük a kisebbségi sorsot, most arra kérjük az anyaországi testvéreinket, hogy IGEN szavazatukkal adják meg nekünk azt az erkölcsi támaszt és azt a megnyugtató érzést, hogy igenis egy nemzet vagyunk!
Itt a határon túl - jobbik esetben - kisebbségnek tekintenek bennünket, éreztetik a velünk szembeni bizalmatlanságukat. Odaát, az anyaországban is sajnos néha csak ,,júgó"-nak neveznek bennünket.
Kérem, ne feledjék: nem mi hagytuk el a hazánkat, hanem a nagyhatalmak önkénye taszított bennünket kisebbségi sorba! Mi mégis kitartottunk és megmaradtunk magyarnak, akkor is, amikor a fizikai megsemmisítésünkkel fenyegettek bennünket.
60 évvel ezelőtt több tízezer embert öltek halomra csak azért, mert magyarok voltak. De mi mégis megmaradtunk magyarnak ott, ahol őseink már ezer éve éltek. Ne tessék tőlünk félni, nem akarunk mi sehova menni. Aki akart, az már átment, mi a Délvidéken, a Vajdaságban szeretnénk magyarnak maradni!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..