home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egy nap a világ
AGÁRDI Gábor
2014.02.12.
LXIX. évf. 7. szám
Egy nap a világ

Muráti Lili a második világháború előtti magyar film első számú női csillaga volt egészen addig, amíg el nem kezdődött a Karády Katalin körüli hisztéria. Muráti egy új típusú nőideált jelenített meg, egy olyan asszonyt, aki nem tekintette magát a férfiak játékszerének. Igazi dáma volt, a vásznon és az életben is kitűnt különcségével és önfejűségével. Született színésznő, méghozzá csupa nagybetűvel.

 Nem lehet tudni, hogy pontosan mikor is született, keresztlevele ugyanis elveszett, ezért fiatalabbnak vallotta magát, mint amilyen valójában volt. A kutatások szerint az a legvalószínűbb, hogy 1914-ben jött a világra.

Nem tanult valami fényesen, ezért Németországba küldték az angolkisasszonyokhoz, hátha ők majd megnevelik. Ehelyett levélben közölték édesanyjával, hogy istenáldotta előadói tehetség szunnyad benne. Ennek köszönhetően szülői jóváhagyással hazatérhetett Pestre. Személyét számos rejtély lengte körül, ennek oka elsősorban ő maga volt. Képességeit Bárdos Artúr, a nagy tekintélyű színi direktor fedezte fel még 1932-ben, amikor szereplőket keresett Zilahy Lajos Tűzmadár című darabjához.

A művésznő első filmjére 1935-ben válthatott mozijegyet a nagyérdemű. A Csúnya lányban Kabos Gyula, valamint Gombaszögi Ella oldalán tűnt fel immáron főszereplőként. Az önmagát csúfnak maszkírozó titkárnő és a szép hölgy kettős szerepében egyszerre villoghatott vonzó külsejével és káprázatos játékával. Az akkor huszonegy éves díva partnerével, Jávor Pállal együtt a közönséget és a szakmát is levette a lábáról. Karrierjében kulcsfontosságú volt Vaszary János íróval kötött házassága. Frigyüket szenzációként tartották számon, és minden lépésüket hatalmas érdeklődés kísérte. Közös kultuszukat tovább erősítette, hogy a pár a házasságkötés után is külön élt. Mielőtt Murát Lili fejét bekötötték, édesanyja azt tanácsolta neki, hogy okvetlenül íróhoz vagy rendezőhöz menjen hozzá, szeleburdinak tartotta ugyanis lányát, olyannak, aki nem tudná egyedül irányítani sorsát. Még mielőtt bárki rákérdezne, hogy érdekből mondott-e igent Jánosnak, azt azért halkan megjegyzem, hogy szerelmi kapcsolat volt az övék.

Muráti a lapok kedvenc témája volt. A kor magazinjai állandóan foglalkoztak vele. Érdekelte őket, ha új előadást próbált, ha a kamera előtt állt, és még az is, ha csak hajat mosott. Mindenki tisztában volt vele, hogy a művésznő úgy diktálta a divatot, mint Párizsban a Vogue. Igyekezett az életben is megfelelni a róla kialakult képnek, mégis ellenállt a világnak, melyben sokak szerint ki volt jelölve a helye. 1937-ben már három alkotásban számítottak rá. Ebből az évből a legemlékezetesebb a 120-as tempó című film. Ahogy az a romantikus fércművekben lenni szokott, a kezdetben egymástól idegenkedő pár jó néhány kerülő után egymásra talál. 1943-ban különleges mozgókép került a filmszínházakba. Bán Frigyes Az éjszaka lánya című munkája teljesen eltért a kor zsánerdarabjaitól. Az újszerű filmnyelv azonban jól rímelt Muráti modern játékával. A művésznő 1944 után már nem „létezhetett” tovább Magyarországon a politikai helyzet miatt. Az orosz titkosrendőrség többször is kihallgatta kémkedés és fasizmus vádjával. 1948-ban végül Spanyolországba emigrált, és ott próbált szerencsét. Elsajátítva a spanyol nyelvet először Thália madridi szentélyeiben alkalmazták, majd visszaköszönt az ottani vásznakról is.

Muráti Lili többször hazalátogatott Magyarországra, a kilencvenes években pedig ismét a budapesti deszkákon ejthette ámulatba a széksorokban helyet foglalókat. Soha sem tekintett magára sztárként, hanem egyszerű, örökké jó szándékú halandóként.            

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..